Ako ste primjetili crvne mrlje u oku, ODMAH SE JAVITE DOKTORU! Ovo može ozbiljno ugroziti vaš vid!

Takve mrlje najčešće imaju bezazlen uzrok i mogu se, na primjer, javiti kod kihanja ili kašljanja, no ako ne prolaze ni nakon dvije sedmice, posjetite doktora

oko111

Ako ste kod pogleda u ogledalo tokom jutarnjeg umivanja primijetili crvenu mrlju na bjeonjači, ili vas je neko upozorio da imate takvu mrlju na oku, u većini slučajeva nema razloga za brigu, odnosno riječ je o reakciji koja će se vjerovatno povući kroz nekoliko dana. Riječ je o subkonjuktivnim krvarenjima koja nisu opasna i ako nema drugih upozoravajućih simptoma, ne treba odmah ići doktoru.

Naime, to može biti povezano i s manjim naprezanjem, kod kihanja ili kašljanja, kod kojeg nakratko poraste krvni pritisak u mozgu. U tom slučaju krvne žilice na očima mogu ispustiti malo krvi. Riječ je o sličnom procesu kao kad se stvaraju modrice na tijelu.

Ponekad to može biti i posljedica trljanja oka, kad imamo osjećaj da je čestica prašine, ili nešto slično unutra, pa protrljamo oko da bismo se toga riješili. To je često i kod osoba koje pate od peludnih alergija, ili alergija na prašinu, kod kojih se javlja svrbež oka, pa i česta potreba za time da ga protrljaju. Ukoliko nema pečenja oka ili boli dok trepćete, a mrlja se ne širi, ne treba se zabrinjavati.

No, nastojte ne trljati oko ako to nije nužno, jer tako možete izazvati i ozbiljniju infekciju, pa i druge probleme.

Inače, doktoru se svakako treba javiti ako mrlja ne prolazi ni nakon dvije sedmice, posebno ako se pogoršava, odnosno raste. Ljudi s visokim pritiskom, kao i dijabetičari takvim mrljama mogu biti i skloniji.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti