7 vatrenih kugli je palo na Zemlju! Stručnjaci tvrde: “To nisu meteoriti! Ne znamo šta su!”

U Čileu su krajem prošle godine s neba padale sjajne vatrene kugle, a zvaničnici još uvijek pokušavaju otkriti šta su i odakle dolaze. Jedno je sigurno: tajanstveni gorući objekti nisu bili meteori.

chile1

Vatreni NLO-i spustili su se na grad Dalcahue na čileanskom ostrvu Chiloé. Nepoznati objekti srušili su se na sedam lokacija koje su zahvatili požari koje su vatrogasci smjesta ugasili.

Geolozi iz čileanske Nacionalne službe za geologiju i rudarstvo ubrzo su stigli kako bi ispitali svih sedam lokacija. Dok su obavljali analize, priča se proširila lokalnim i nacionalnim medijima.

Čileanski astronom i astrofizičar José Maza rekao je čileanskoj novinskoj mreži TVN da su plamena tijela vjerovatno bili meteoriti ili svemirski ostaci koji su se odvojili od raketa ili satelita.

Nedugo poslije, astronom Jonathan McDowell iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku postavio je komentar na Twitteru rekavši da su objekti vjerovatno meteoriti te da “nema kandidata za neku drugu vrstu svemirskih objekata koje može vidjeti”.

“Ali ponekad treba nekoliko dana da stignu relevantni podaci”, dodao je McDowell.

Baš tako, nekoliko dana poslije, geolozi su objavili službenu procjenu: Nijedno od sedam nalazišta nije imalo tragove meteorita. Budući da tajanstveni objekti nisu bili meteori, logika nalaže da je u pitanju vjerovatno “svemirsko smeće”.

Zvaničnici su rekli kako će provesti detaljnije analize uzoraka tla prikupljenih s nalazišta kako bi potvrdili ovu konstataciju.

Samo će vrijeme reći šta je tačno palo s neba.

Izvor: dnevno.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti