7 savjeta za ravnanje “šlaufića” bez vježbanja i dijeta

1. Pijte mnogo vode
S dolaskom hladnijeg vremena lako je zaboraviti na redovno hidratiziranje tijela, odnosno ispijanje odgovarajućih količina obične vode. ‘Dehidracija izaziva nakupljanje vode u tijelu, a pogotovo na predjelu trbuha’ upozorava američka trenerica Kim Lyons. Smanjite dehidriranost i nastanak šlaufića tako što ćete svakoga dana popiti barem 1,5 litara negazirane vode.

2. Dobro sažvačite hranu
Svaki zalogaj hrane sažvačite barem 10 puta prije gutanja. ‘Tijelo mora raditi prekovremeno da bi razgradilo hranu iz želuca i crijeva, što može dovesti do nadutosti i vjetrova,’ tvrdi doktorica Judith Reichman sa kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu. Brzo konzumiranje hrane dovodi i do gutanja velike količine zraka koji dodatno proširuju predio trbuha.

3. Potražite pomoć probiotika

‘Probiotici su dobre bakterije koje probavnom sistemu olakšavaju proces razgradnje hrane i sprečavaju nadutost,’ ističe nutricionist Jonny Bowden. Za optimalne rezultate, ovaj doktor savjetuje svakodnevno uzimanje ovih bakterija u vidu jogurta ili kroz suplemente prehrani.

4. Odviknite se od žvakaće gume
Žvakanje gume za žvakanje popraćeno je gutanjem velikih količina zraka, koji se nakupljuju u našem organizmu, te izazivaju nadutost. Istraživači sa američkog gastroenterološkog instituta tvrde da je žvakaća guma kriva za dobar dio problema s nadutošću. Ako želite osvježiti svoj dah radije posegnite za bombonima od mentola.

flat


5. Uzmite vitaminske dodatke
U svoju dnevnu rutinu uključite suplemente prehrani u vidu B kompleksa, te vitamina D u kombinaciji s kalcijumom. ‘Višak hormona estrogena u tijelu tjera ga da zadržava masne jastučiće na predjelu struka, a oba suplementa dokazano smanjuju prisutnost ovog ženskog hormona,’ ističe C.W. Randolph, autor knjige po imenu From Bally Fat to Belly Flat.

6. Osigurajte redovnu stolicu
Preopterećenost i brza svakodnevnica najčešći su krivci neredovne stolice. Dr. Reichman tvrdi da mnoge osobe moraju odvojiti tačno vrijeme u danu za ovu tjelesnu funkciju, jer u protivnom potisnu potrebu pod ‘izlikom’ važnijih obaveza. ‘Onog trena kad istrenirate mozak da nauči odbaciti te signale, svoje tijelo svjesno vodite na put prema zatvoru i redovnoj nadutosti.’ pojašnjava doktorica.

7. Opustite se
‘Kada ste pod stresom, tijelo nagonski pojačava proizvodnju hormona kortizola koji negativno utiče na probavni sistem, te izaziva zatvor,’ napominje dr. Reichman. Povrh svega, hormon stresa zadužen je i za gomilanje masnih jastučića na predjelu trbuha. Umjesto nerviranja odaberite neku opuštajuću aktivnost s kojom ćete se pozabaviti svakoga dana u trajanju od barem 20 minuta.

Izvor: zadovoljna.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti