5 mjesta na Zemlji čije postojanje zbunjuje i naučnike

Postoje mjesta na planeti koja su toliko misteriozna da ni naučnici ne znaju da ih objasne. Da su neka od njih uvrštena u najnovija Svjetska čuda, ne bi bilo greške.

Djeluju kao da su se razvila nezavisno od Zemlje, a naučnici “lupaju glavu” kako bi ih demistifikovali.

1. Misteriozna pećina u Rumuniji

U jugoistočnoj Rumuniji postoji pećina koja sunčev zrak nije vidjela već pet i po miliona godina i u njoj vlada potpuno drugačija atmosfera od one na površini Zemlje.

Otkrili su je radnici prilikom testiranja zemljišta za izgradnju nove elektrane. Kada se spustite uzanim prolazima i prođete kroz veliki broj tunela doći ćete do “sumpornog jezera” koje smrdi na trulo jaje. Vazduh je, naravno, otrovan, i ima čak sto puta veći nivo ugljen-dioksida od površinskih uslova.

Uprkos tome, na ovoj lokaciji nalazi se čitav ekosistem sa 33 vrste koje se mogu pronaći jedino u toj pećini.

mjesta1

2. Bunar koji “okamenjuje”

U Narsborou u Severnom Jorkširu nalazi se bunar koji kao da je izašao iz horor filma. Naime, šta god da ubacite u njega pretvara se u kamen. Za taj proces obično je potrebno tri do pet mjeseci.

Postoji vjerovanje da je bunar proklela vještica, ali su naučnici srušili taj mit dokazom da je voda samo puna minerala.

mjesta2

3. Radioaktivno jezero u Rusiji

Jezero Karačaj je toliko radioaktivno da ne biste preživjeli pored njega ni sat vremena. U nekadašnjem Sovjetskom Savezu koristili su ga za odlaganje nuklearnog smeća.

To je stvorilo velike probleme, pa kad je jezero presušilo 1967. godine, radioaktivna prašina se raširila na udaljenosti od kilometar i po.

Danas je površina vode zacementirana kako se slične stvari ne bi ponovile.

mjesta3

4. Park u Austriji

U ovom prelijepom parku svake jeseni možete da planinarite i odmarate na nekoj od brojnih klupa. Međutim, ako se na isto mesto vratite i u proljeće, biće vam potrebna ronilačka oprema.

Park bude poplavljen zbog obližnje planine čiji se snijeg topi kada otopli, a postojeće jezero nadođe i poplavi mnoge staze.

mjesta4

5. Ples munja u Venecueli

Na zapadu ove južnoameričke države nad rijekom Katatumbo oluja se nikada ne završava. Sa početkom od 19 saati svake noći počinje festival munja.

Niko nije siguran za razlog ovog fenomena, a prema aktuelnoj teoriji naučnika, oblik planine uzrokuje pojavu toplih vjetrova koji se potom sudaraju sa hladnim sa Anda.

mjesta5

Izvor: 24sata.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti