5 metoda za oslobađanje od stresa

Za stres često kažu kako je bolest modernog doba, a utiče na naše psihičko i fizičko zdravlje. Mnogi će reći da se morate opustiti kako biste se riješili stresa, no to nije tako lako.

Pod stresom se nalaze svi, mlađi i stariji, zaposleni i nezaposleni, pa tako i studenti koji nakon mnogih bezbrižnih godina dolaze na prag zrelosti. Pred njima se odjednom stvaraju brojni problemi i zadaci s kojima se treba nositi. Odjednom moraju držati ravnotežu između učenja i dobrih ocjena, te ličnih veza i finansijskog prosperiteta. Zbog toga se često kao i mnogi drugi osjećaju iscrpljeno, te se teško nose sa svime. Ukoliko se i vi teško nosite s užurbanim načinom modernog života, pokušajte si pomoći s nekom od ovih metoda.

1. Fizička aktivnost i vježbanje.

Pojedinci uglavnom odlučuju početi vježbati kako bi svoje tijelo doveli u formu i poboljšali kondiciju, no vježbanje je također odličan saveznik u borbi protiv stresa. Poznato je kako se vježbanjem izlučuje endorfin, poznatiji kao hormon sreće zbog kojeg se osjećamo zadovoljnije i, kako mu samo ime kaže, sretnije. Uostalom, izbor tjelesnih aktivnosti prilično je velik, te su velike šanse da ćete pronaći nešto u čemu ćete doista uživatii što će vam pomoći da se odmorite od stresne svakodnevice.

2. Planirajte unaprijed

Stresu znatno doprinosi nedostatak vremena za obavljanje svih zadataka koje smo pred sebe postavili. Pokušajte olakšatisvoje obaveze detaljnim planiranjem zadataka. Zapišite svaki zadatak u planer i odredite količinu vremena koja će vam biti potrebna da ga odradite. Osim što ćete uštedjeti na vremenu, kada na kraju dana pogledate popis svih zadataka koje ste taj dan odradili, osjećat ćete se produktivnije što će u konačnom dovesti do toga da se osjećate zadovoljnije i sretnije.

3. Počnite pisati dnevnik

Osim zapisivanja odrađenih dnevnih aktivnosti, pokušajte se prihvatiti i pisanja dnevnika. Ako ćete u njega zapisivati sve poteškoće s kojima se suočavate tokom dana, možda ćete s vremenom uočiti neke šablone zbog kojih ste se našli pod stresom. A prepoznavanje problema, prvi je korak ka njegovu rješavanju.

4. Razgovor s osobom od povjerenja

Svatko od nas ima prijatelja, člana porodice ili čak poznanika s kojim često razgovara o svakodnevnim problemima. Ukoliko ta osoba nije veliki negativac kroz razgovor bi vam mogao olakšati stresne situacije. Znate one ljude koji toliko pršte optimizmom i pozitivnošću da vas to neopisivo živcira i na samu pomisao na njih okrećete očima? E upravo bi vam takve osobe svojim optimizmom mogle pomoći da se riješite stresa.

5. Svaki dan učinite nešto što volite

Iako nam brojne svakodnevne obaveze oduzimaju većinu vremena, ne smijemo zaboraviti svaki dan se počastiti nečime što volimo. Pola sata slušanja omiljene muzike, gledanje omiljenih TV serija ili neki redoviti hobi pomoći će vam da se, makar malo, riješite tereta stresa ili da barem na njega zaboravite.

Odaberite jednu od ovih metoda ili čak više njih i osjećat ćete se bolje. Naravno, vaše brige neće odmah nestati, no zašto ne biste uz velika opterećenja u svakodnevnom životu ponekad osjećali i zadovoljnijim a i sretnijim.

Integralni članak pročitajte na: http://dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *