5 djelotvornih načina da staroj odjeći vratite svježinu i boju

Zaista je frustirajuće kada izvadite bijeli veš iz mašine, a on sada ima nježno roze boju. Ili kada vaše tamno ili crno rublje izblijedi i izgubi prvobitnu boju. Postoji mnogo trikova kako da vaše bijelo rublje ostane bijelo, ali vrlo malo informacija o tome kako zaštititti boju odjeće. Poslušajte neki od naših savjeta da bi vaša garderoba dugo bila intenzivnih boja i izgledala kao da je tek kupljena.

ves

1. Crni biber

ves1

Dodajte kašičicu mljevenog crnog bibera u mašinu zajedno sa deterdžentom za pranje. Biber stavite direktno u mašinu, a ne u odjeljak za deterdžent i uključite hladno pranje. Biber djeluje kao šmirgl papir i uklanja ostatke sapunice sa odjeće. Sapunica je obično i razlog zašto boja blijedi.

2. So

ves2

Ako sipate nekoliko kašičica soli u mašinu za pranje veša, imaćete isti efekat. Ovo će spriječiti lijepljenje sapunice na vlakna odjeće, pa će ona moći da zablista u punom sjaju.

3. Sirće

ves3

Sirće je, takođe, idealno sredstvo da uklonite štetne ostatke sapuna. Istovremeno djeluje i kao prirodni omekšivač. Kada slijedeći put budete prali veš, dodajte šolju sirćeta, i ne brinite, miris će nestati kada se odjeća osuši.

4. Limun

ves4

Kao alternativu, možete dodati i sok od limuna. Ovaj moćni sok će vratiti u život čak i odjeću koja je najviše izbljedila.

5. Kafa

ves5

Naravno, postoji i opcija da koristite kafu ili crni čaj kao sredstvo za prirodno bojenje tamne odjeće. Skuhajte dvije šolje pića po izboru, i sipajte ih u mašinu (ne u pregradu za deterdžent). Sjetite se da provjerite da li ste stavili samo crnu odjeću u mašinu – ovo nije namijenjeno jarkim bojama.

Sjajna stvar je što sve ove sastojke imamo u kući, a i pristupačni su za kupovinu. Isprobajte ih sami i saznajte koji najbolje djeluje!

Izvor: fokuzz.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti