4 mračne tajne Antarktika koje NE ŽELE da znamo

Prema mnogima, tajne ovog čudnovatog kontinenta ključ su prošlosti i budućnosti čovječanstva

antarctica

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola Kanade zajedno predstavlja jednu od najvećih misterija na Zemlji.

Prvi su istraživači na ledeni kontinent došli prije oko 200 godina u potrazi za kitovima, a od tada je Antarktiok posta prava riznica spoznaja – od kojih su neke date u javnost, a neke ne.

1. Antički grad i civilizacija

Taj najhladniji kontinent na Zemlji s prosječnom temperaturom od -55 °C je mjesto s najmanje padavina, ali izrazitog vjetra – zabilježen je vjetar brzine 327 kilometar na sat. Slojevi leda kriju brojne tajne, a navodno su ispod njega na Antarktiku otkrivene ruševine drevnog grada.

U 2002. je cijela ekipa kalifornijske televizijske stanice nestala na tom nemilosrdnom kontinentu. Iako tijela nisu pronađena, iza njih je ostao čudnovati trag – snimak i priča o antičkim ruševinama. Misiju su nakon toga proveli i američki marinci. Jonathan Gray, arheolog iz World Education Research Ltd. rekao je kako mornarica namjerno ne objavljuje pronađeni snimak.

Nalazište je oko 160 kilometara zapadno od stanice Vostok, izvori iz mornarice tvrde kako nije riječ o drevnom gradu, već o napuštenoj rupi za snadbijevanje. Nedavno je NASA-ina operacija IceBridge na Antarktiku otkrila ono za što neki stručnjaci vjeruju da je dokaz postojanja drevnog grada koji se nalazi oko 2,3 kilometra ispod leda. Struktura je piramidalnog oblika.

2. Podzemne baze

Na Google Earthu se mogu vidjeti dva velika ulaza koja se produžuju ispod površine Antarktika i leda u blizini obale. Ruski su se naučnici dali u istraživanje te na ledenom kontinentu pronašli ostatke onog što smatraju tajnom nacističkom bazom koja je izgrađena 1942. Nalazi se na ostrvu Alexandra Land, a u njoj su zatekli 500 artefakata poput municije, spremnika goriva i dokumentacije. To je, naravno, odmah na noge diglo brojne teoretičare zavjera koji već desetljećima tvrde da su nacisti na Arktiku imali tajne baze u kojima su razvijali supermoćna oružja uz pomoć vanzemaljskih tehnologija ili pak da se tamo poslije rata sakrio glavom i bradom – Adolf Hitler.

Prema jednoj od tih teorija, nacisti su 1938. godine na Antarktik poslali veliki tim sastavljen od naučnika, vojnika i graditelja. Njihovo je odredište bio Queen Maud Land gdje su, kaže popularna priča, pronašli ogromnu mrežu toplih podzemnih rijeka i pećina. U najvećoj od njih nacisti su sagradili ‘Bazu 211’ poznatu i kao ‘Novi Berlin’.  Osim naučnika koji su radili na tajnom superoružju, tamo su smještena i brojna tajna društva, sve od Thule do Iluminata. Neki idu toliko daleko da tvrde da je baza i danas u funkciji, a tajna društva u njemu i danas samo čekaju pravi trenutak za uspostavu tzv. ‘Novog svjetskog poretka’.

3. Pad NLO-a

Budući da je kontinent poprilično izolovan, za svakog ko želi biti neopažen je idealno mjesto za slijetanje. Valentin Degterev tvrdi kako je pronašao UGO (neidentifikovani prizemljeni objekt) na ledenom kontinentu putem Google Eartha. Slika prikazana na Google Earthu prikazuje ono što se čini kao četiri tenka. Degterev je pretpostavio kako se radi ili o vanzemaljskoj letjelici koja je sletjela tamo, ili pak o oborenom NLO-u kojeg čuvaju četiri tenka. Na slici ono što bi trebao bit NLO tek malo viri iz leda, a teoretičari zavjera tvrde kako je u obliku diska te veličine oko 60 metara.

4. Operacija Highjump

Vrijeme radnje je 1947., a oko 100 u-brodova njemačke flote kao i visoki predstavnici SS-a su netragom nestali. Gdje su pobjegli, sakrili se, što se s njima dogodilo? Iste te 1947. američki admiral Richard E. Byrd poveo je oko 4,000 vojnika, nosač aviona, podmornice itd. u operaciju high-jump, svojevrsnu invaziju na Antarktik.  Nakon dva mjeseca operacija je otkazana, navodno zbog brojnih smrti i neljudskih uslova, no teoretičari zavjera smatraju kako je to samo izgovor te da su vojnici bili dobro pripremljeni i obučeni.

Tako tvrde da je admiral zapravo naišao na jak otpor nacističkih “letećih tanjira”. Najviše polemika izazvala je izjava admirala čileanskim novinama u kojima je on upozorio kako bi SAD trebale napraviti mjere zaštite protiv mogućnosti invazije zemlje od strane neprijateljskih letjelica koje dolaze iz polarnih regija.

– Moram upozoriti moje sugrađane da je došao kraj vremenu kada smo mogli napraviti utočište u svojoj izolaciji jer smo smatrali da smo na sigurnoj udaljenosti od opasnosti zbog okeana koji nas okružuju i zemljopisne udaljenosti, i da su polovi garancija naše sigurnosti – rekao je tada Byrd.

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti