3/4 alkoholičara se ne doživljava tako – provjerite šta ih odaje

U zapadnom svijetu već se stoljećima gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića kao i tolerantan odnos prema prekomjernom piću i socijalno neupadljivim funkcionalnim alkoholičarima

alc

Alkoholna pića kroz istoriju su uspjela tokom stoljeća dobiti uglavnom pozitivan prizvuk, jer uvijek postoji neki razlog da nazdravimo – uspjeh, potpisivanje ugovora, rođendani, pobjede … ima toga koliko god želite.

Uz to, muški dio populacije je razvio i rituale koji pripadaju samo njima, a oni obavezno uključuju konzumaciju alkohola, pa ne čudi da u današnje, otvorenije i svjesnije doba, imamo toliko alkoholičara.

No, pritom pravimo i veliki propust – alkoholičarima smatramo one koje često viđamo “pod gasom” i koji već od jutra drmnu par komada “za bolji dan”, a zapravo čak tri četvrtine alkoholičara spada u kategoriju – funkcionalnih alkoholičara.

Koji su sad pa ti, pitate se? Radi se o socijalno neupadljivim ljudima koji radno i porodično funkcionišu zadovoljavajuće, a nerijetko i više nego zadovoljavajuće. Neposredna ih okolina ne gleda kao pijance već kao ljude “koji vole popiti”.

Koga sve možemo ubrojiti u funkcionalne alkoholičare?

Takve osobe obično piju u određenim prilikama, no nakon njih “ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola”. Postoje i oni drugi koji šest večeri sedmično redovno piju po čašu ili dvije vina. I jedne i druge možemo ubrojiti u funkcionalne alkoholičare.

Kao društvo pijemo previše, a alkohol je stoljećima udomaćena legalna droga zapadnog čovječanstva, smatra britanski psihijatar dr. Iqbal Mohiuddi i dodaje da su brojke u porastu.

On tvrdi da se u zapadnom svijetu već stoljećima gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića kao i tolerantan odnos prema prekomjernom piću i socijalno neupadljivim funkcionalnim alkoholičarima pa je zagovaranje opšte apstinencije od ispijanja alkohola u potpunosti nerealno, no zagovaranje umjerenog ispijanja je korisno.

U Velikoj Britaniji najviše piju osobe u dobi između 55 i 74 godine, a najmanje piju tinejdžeri i mladi ljudi. Dr. Mohiuddin procjenjuje da se čak polovina pacijenata koji su kod njega potražili pomoć u liječenju od ovisnosti o alkoholu ne uklapa u stereotipe.

“Većinom je riječ o osobama koji imaju vrlo visoke prihode, koji rade u Cityju, medijima ili PR-industriji, među njima ima doktora, stomatologa i advokata, a u njihovim društvenim krugovima gotovo je obaveza napiti se”, kazao je za portal Healthista.

“Već godinama naporno rade i redovno piju, no u određenom trenutku počinju osjećati fizičke simptome poput mučnine nakon jutarnjeg buđenja. Sve više firmi postaje svjesno činjenice da njihovi zaposlenici piju i na radnom mjestu te ih nerijetko šalju na detoksikaciju”, kaže Mohiuddin.

Gotovo tri četvrtine alkoholičara čine funkcionalni alkoholičari

Dodaje da funkcionalni alkoholičari obično obavljaju sve svoje dužnosti bez problema unatoč omamljenosti alkoholom, a najčešće poriču da puno piju.

U stvarnosti, gotovo tri četvrtine alkoholičara čine funkcionalni alkoholičari.

Američka književnica Caroline Knapp, bivša alkoholičarka i autorica bestselera “Opijanje – Ljubavna priča” napisala je kako su “pijane propalice i beskućnici samo iznimke” dok većina alkoholičara izvanredno funkcioniše u većini oblika svoga života, svoj alkoholizam uspješno skariva i odbija sagledati bezbrojne načine na koje je alkohol pogubno djeluje na njihov život.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti