3.600 godina stari skeletni ostaci abnormalno velikih ruku pronađeni u drevnoj egipatskoj grobnici

Nevjerovatno otkriće dogodilo se u jesen 2011. godine kada je tim arheologa koji je radio u palati drevnog Avarisa u Egiptu pronašao ostatke 16 ljudskih ruku u četiri grobnice unutar ovog kompleksa

Dvije jame, smještene ispred kraljevske sale, sadrže po jednu ruku. A druge dvije, smještene izvan palate, sadrže preostalih 14.

Odsječena desna ruka je otkrivena ispred palate Hiksos u Avarisu (današnji Tell el-Daba). Prema legendi ruka neprijatelja bi bila odsječena i predstavljena kralju u zamjenu za zlato a ovo je prvi arheološki dokaz o toj drevnoj praksi. Datiranjem je utvrđeno da su kosti ruku stare oko 3.600 godina što odgovara periodu kada je palatu koristio kralj Khaian.

Ono što pronalazak čini posebno interesantnim je da su sve ruke neobično duge ili čak veće od normalnih.

Austrijski arheolog Manfred Bietak, zadužen za iskopavanje drevnog grada Avaris, objasnio je da pronađene ruke podržavaju priče pronađene u spisima drevnog Egipta, te da su prvi fizički dokaz da su vojnici sjekli desne ruke svojih neprijatelja da bi zauzvrat dobili nagradu od zlata.

Osim što je odsjecanje neprijateljske ruke i simbolično značilo uništavanje neprijateljske sile, značenje ove ceremonije takođe se povezuje sa ritualnim jer se sve radilo unutar svetog hrama.

Za sada nema dokaza koji bi pokazali kakvim su ljudima pripadale ove ruke.

Dvije jame u kojima se nalazila ruka smještene su direktno ispred kraljevske sobe. Ovim dijelom Egipta nekada je upravljala okupatorska sila za koju većina istoričara vjeruje da su Kanaanci. Ostale ruke, koje su sahranjene u isto vrijeme ili nešto kasnije, nalaze se na spoljnom terenu palate.

Žrtvovanje ruku nije iznenađujuće za područje koje se suočilo sa stranom invazijom. Egipćani su često pozivali svoje bogove da napadaju neprijateljske vojske, kažnjavaju ih pošastima, glađu ili opštom nesrećom. Moguće je da su ove žrtve bile dio prokletstva protiv osvajačkih vojski.

Treba istražiti još mnogo toga, ali mnogi znaci ukazuju na to da je ovo bila neka vrsta rituala za boga ili bogove. Zapravo se ne zna kome su pripadale ove ruke. Ali činjenica da su ruke bile neobično velike ukazuje na to da su ti ljudi bili posebno odabrani.

Ovo otkriće moglo bi moglo otkriti i istinitu priču o civilizaciji divova, a džinovske ruke bi mogle osvjetliti i drevne priče na istu temu za koje se bez opipljivih dokaza tvrdi da su samo izumi teoretičara zavjere.

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti