“15.000 godina stari petroglifi otkriveni u pustinji Gobi mogli bi biti dokaz da su drevni Turci posjetili Mongoliju”

Pokrivajući površinu od 500.000 kvadratnih milja, pustinja Gobi proteže se ogromnim dijelovima Mongolije i Kine. Gobi (od mongolskog ‘gobi’, što znači “mjesto bez vode”) je šesta po veličini pustinja na svijetu, ali ova regija se zapravo sastoji mnogo više od golih stijena nego od pijeska.

S arheološkog stanovišta, pustinja Gobi predstavlja izazov jer može proći mnogo godina prije nego što se tamo nađe nešto od istorijske vrijednosti. Međutim, stručnjak specijalizovan za petroglife kaže da je pronašao dokaze da su drevni Turci posjetili Mongoliju.

Službeni podaci koje su do sada prikupili međunarodni istraživači pokazuju da prvo naselje na području Altaja datira od prije nekih 13.000 do 15.000 godina.

Semih Güneri, profesor sa Univerziteta Dokuz Eylül, i njegov tim potvrdili su otkriće pećinskih slika koje još nisu datirane, ali istraživači sugerišu da su ovu drevnu umjetnost stvorili Turci.

“Imamo uzorke iz vrlo ranih razdoblja. Rezultati bi nas mogli sve iznenaditi jer znamo da je na tom području bilo etničkih skupina koje govore turski”, rekao je profesor Güneri.

“Regije u kojima smo vršili arheološka iskopavanja (u posljednje dvije godine) su ruralna područja. Stoga za sada ne možemo procijeniti rezultate istraživanja”, rekao je. “Snimili smo ono što smo otkrili i snimat ćemo (kada otkrijemo još). Digitalizovali smo fotografije koje smo snimili. Sada ćemo izvršiti geološko datiranje i ustanoviti tačnu starost petroglifa.”

Prema Güneriju, očekivani rezultati bi mogli biti “zapanjujući”, jer petroglifi možda potiču iz vremena prije 15 000 godina: “Svaki takav rezultat bi nas iznenadio i usrećio.”

Na pitanje zašto je trebalo toliko vremena da se pronađu ove pećinske slike, stručnjak je istakao teške uslove rada u pustinji.

Osim toga, prema Güneriju, evropski istraživači jesu radili u Mongoliji, ali nisu išli i provodili istraživanja u pustinji Gobi.

On kaže kako je uvjeren da se u pustinji može otkriti još petroglifa koje je stvorila drevna turska kultura.

“Sve ćemo ih iskopati, a zatim ćemo rezultate objaviti u međunarodnim naučnim glasilima”, istakao je.

Nažalost, on i njegov tim nisu naveli vrijeme kada bi se mogli pojaviti rezultati geološkog datiranja ili kada će ponovo posjetiti pustinju Gobi kako bi nastavili istraživanje.

Izvor: ancientpages.com/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti