11 TAJNI NAJČUVENIJEG DVORCA NA SVIJETU: U njemu se pisala istorija, a danas ga opsjedaju turisti

Koliko god da je poznat, neke činjenice su ostale prikrivene, pa mnogi nikada nisu čuli za njih

Versailles (Versaj) je jedna od najznačajnijih znamenitosti u Francuskoj, a po posjećenosti se nalazi odmah nakon Ajfelovog tornja. O ovom dvorcu imamo prilike da učimo u školi, na filmovima, u knjigama … ali ovo su podaci koje mnogi ne znaju.

Ovde se prvo nalazila lovačka koliba

Dok se još nije ni “rodila ideja” o grandioznoj palati, na njenom mjestu se nalazila kuća u kojoj je volio da boravi Luj XIII , pa je tek kasnije njegov sin Luj XIV sagradio jednu od najljepših građevina na svijetu.

Niko nije želio da ide u versajske parkove i bašte

372 statue, 55 vodenih skulptura, 600 fontana i stotine hiljada biljaka, drveća, cvijeća … Stalno su se donosile nove vrste sadnica iz svih krajeva svijeta, park je izgledao očaravajuće, ali miješanjem svih prijatnih stvoren je jedan nepodnošljivo neprijatan miris.

Dvorana ogledala je napravljena uz pomoć ‘krađe’

U ovoj dvorani postoji 357 ogledala, a 1678. godine, kada je dvorana napravljena, ogledala su bila luksuz. Kako je Venecija imala monopol nad pravljenjem ogledala, Francuzi su morali da namame zanatlije da prave ogledala za Versaj.

Versajski sporazum je potpisan u Dvorani ogledala

Versaj je kroz vijekove svjedočio mnogim važnim ugovorima, dogovorima i sporazumima, pa je tako smatran pravim mjestom i za zvanično završavanje Velikog rata. Mirovni ugovor je potpisan 28. juna 1919. godine, a dvorana je tada bila obasjana plamenom 20.000 svijeća.

U Versajskom dvorcu jela su se služila hladna

Greška pri pravljenju Versaja je učinila da daljina između kuhinje i trpezarije bude toliko velika da je kralju i njegovim dvoranima služeno hladno jelo. Kralj Luj XV nije bio zadovoljan ovim “tretmanom”, pa je naredio da se napravi njegova lična kuhinja u privatnim odajama.

Marija Antoaneta je imala svoje “ljubavno skrovište”

Mali Trijatnon je izgrađen za ljubavnicu, ali je na kraju završio u rukama kraljice. Ona je često boravila ovdje, a unutar dvorca je postojao čak i privatan teatar. Ono što je probudilo znatiželju istoričara jeste pećina sakrivena vegetacijom koja se nalazi u blizini, ima dva ulaza i krevet prekriven mahovinom.

Versaj je posjedovao privatan zoološki vrt

Najrazličitije vrste životinja, divlje i pitome, bile su ljubimci aristokratije. I drugi su imali životinje, ali ovdje su zvjerinjaci po prvi put bili razdvojeni, pa se nisu na istom mjestu držali “lovci i lovine”. Ovo je kasnije prihvaćeno širom Evrope, a osnovna je ideja za moderne zoološke vrtove.

Dvorac je bio mjesto gdje je napredovala nauka

Luj XV i Luj XVI su bili veoma strastveni i kada je nauka u pitanju. Zato su dvorac opremili instrumentima i knjigama kako bi imali pristup hronologiji, astronomiji i kartografiji. Kasnije su se istraživanja na dvorcu proširila, pa su zvjerinjaci bili idealni za razvijanje veterine, bašta za otkrivanje botanike. Ubrzo su bile oformljene i škole za ove nauke.

Kapija Versaja je potpuno uništena u Francuskoj revoluciji

Narod koji je gladovao i umirao više nije mogao da se pravi da ne vidi raskoš u kojem živi kraljevska porodica, a posebno Marija Antoaneta, pa su u trenutku revolucije prvo krenuli na dvorac. Tada su vođe revolucije naredile da se kapija rasklopi, jer u potpunosti bila prekrivena zlatom.

Omiljeno piće bila je topla čokolada

Zapravo, to je bilo omiljeni napitak Luja XV ali kako su dvorani morali da udovoljavaju kralju i da rade sve što on radi kako bi mu ugodili, svi su pili toplu čokoladu. Ono što je doprinijelo potražnji čokolade je svakako priča koja je tada kružila, a to je da je ova poslastica snažan afrodizijak.

U Versaju su čak i nokširi bili od srebra

Osim kraljevske porodice, koja je imala odvojen prostor za toalet, drugi su imali samo nokšire koji su bili postavljeni u uglu sobe. Kako bi se nadomjestio nedostatak posebnih prostorija, nokširi su bili srebrni.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti