Zubi mumija rasvijetlili tajnu genetskog porijekla Egipćana

Egipatski naučnici proučili su genetske podatke čak devedeset mumija iz Abusir el-Maleka, arheološkog nalazišta stotinjak kilometara udaljenog od Kaira te povezanog s kultom Ozirisa, boga zagrobnog života.

One najstarije potiču iz doba Novog Kraljevstva (oko 1.400 godina p.n.e.), kad je uticaj egipatske kulture bio na vrhuncu, a najmlađe datiraju iz vremena kad je Egipat bio provincija Rimskog Carstva.

“Već dugo se vode rasprave o genetskom porijeklu drevnih Egipćana”, objašnjava arheolog Johannes Krause, vođa projekta.

“Jesu li savremeni Egipćani direktni potomci drevnih Egipćana? Postoji li genetski kontinuitet Egipćana? Jesu li strani osvajači promijenili njihovu genetiku, npr. jesu li Egipćani postali ‘Evropljani’ nakon što je Aleksandar Veliki osvojio Egipat? DNK koji smo ekstrahirali iz zubi i kostiju mumija odgovorio je na mnoga od ovih pitanja.”

Genomi su, naime, pokazali da – za razliku od savremenih Egipćana – drevni Egipćani nisu povezani sa stanovništvom subsaharskog područja. Najbliže genetske veze su one s ljudima drevnog Bliskog istoka, to jest Irakom, Turskom, Izraelom, Jordanom, Sirijom i Libanonom. Trupla na kojima je ova sofisticirana genetska studija obavljena pripadala su ljudima iz srednje klase, a ne plemstvu.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti