Žrtva Černobila koja je osvojila olimpijsku medalju i postala svjetska senzacija

Oksana Bondarchuk je rođena u junu 1989. godine u ukrajinskom gradu Khmelnytskyi.

oks2

Ali kada je došla na svijet, doktori su ostali šokirani. Djevojčici je falio veliki dio nogu. Njene šake su takođe bile deformisane i falili su joj palčevi i nokti, a postojala je i velika mogućnost da dođe do oštećenja bubrega.

Najvjerovatnije je uzrok ovakvog stanja bila nuklearna katastrofa u Černobilu, 3 godine ranije. Njeni roditelji su bili prestrašeni što se njihovo dijete nikada neće do kraja razviti. Budući da se nisu mogli nositi s tom činjenicom, ostavili su je u sirotištu. Oksana ih nikada više nije vidjela.

U sirotištu je provela 7 godina ispunjenih patnjom. Bila je maltretirana, izgladnjivana, pa čak i seksualno zlostavljana. Sve to vrijeme je maštala da će jednog dana napustit sirotište i da će je neko usvojiti i pružiti dom i porodicu.

U sirotištu niko nije vjerovao da će Oksanu ikada iko usvojiti. Onda je na iznenađenje svih zaposlenika stigao poziv. Gay Masters je ugledala Oksaninu fotografiju i znala je da baš ona treba da bude njena kćerka.

Oksana je svoju buduću majku upoznala kada je imala 5 godina, no zbog strogih ukrajinskih zakona, morala je čekati još 2 godine na usvajanje. Za te 2 godine ona je strepila da je Gay zaboravila na nju, no ona nije željela odustati od ove djevojčice. Redovno joj je pisala pisma i slala fotografije njenog novog doma.

Imala je skoro 8 godina kada je konačno doputovala u SAD. Budući da se njeno stanje pogoršavalo, doktori su savjetovali da joj se amputiraju noge kako bi mogla nastaviti normalan život s protezama. To su i učinili.

Operacija je dobro prošla iako je bila rizična. Oksana se brzo navikla na svoje nove noge. Ubrzo je mogla trčati, rolati, voziti bicikl. No, pokazalo se da je veslanje njena najveća strast. Naporno je trenirala i postala član američkog paraolimpijskog tima.

oks1

2012. godine je sa svojim partnerom Rob Jonesom osvojila bronzanu medalju na olimpijadi u Londonu. Nakon toga su joj ponudili da odradi golišavi photoshooting, na što je ona pristala i zaludila glave muškaraca širom svijeta.

Samo 2 godine poslije, osvojila je bronzanu medalju na zimskoj olimpijadi, kao skijašica. Svijet nije prestajao pričati o ovoj talentovanoj djevojci.

Oksana nije dala da je težak početaka pokoleba i obeshrabri. Danas važi za nacionalnog heroja u Ukrajini.

Izvor: magazin.ba

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti