ZNATE LI: Kako je nastao KEEP CALM … slogan?

Čini se da je Keep calm and … slogan zaživio punim plućima. Iskreno, bilo je i vrijeme. Original ovog slogana glasi: “Keep Calm and Carry On”, osmišljen je 1939. godine kao treći po redu slogan u kampanji za podizanje morala tOkom Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji.

“Keep calm and carry on” zapravo je bila jasna poruka kralja Georga VI svojim sugrađanima. Na žalost, bijela slova na crvenoj podlozi s kraljevskom krunom otisnuta su u 2,5 miliona primjeraka i nikada nisu pokazana javnosti. Štaviše, javnost nije ni znala za njihovo postojanje.

I tako sve do 2000 godine i tačke preokreta. Stuart i Mary Manley vlasnici su knjižare Barter Books u Northumberlandu. Kada je Stuart provjeravao jednu staru kutiju u kojoj su bile starine namijenjene aukciji pronašao je poster koji se paru jako svidio pa su ga uokvirili i objesili na zid.

keep1

Uskoro su i kupci knjižare počeli izražavati svoje oduševljenje, a neki su isti željeli i kupiti. Dosjetljivi par počeo je kopirati poster i tako je “Keep Calm and Carry On” počeo svoju priču pod svjetlima reflektora. Ko čeka dočeka, rekli bi!

“Keep Calm and x” inspirisao je milione. Nevjerovatno je kako je jedna tako jednostavna ideja preko sedamdeset godina aktuelna što pokazuje brzina kojom je zaživjela. Danas je to jedan cool pokret.

Izvor: coolklub.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti