Znate li da i u Grčkoj postoje piramide?

Kada neko spomene riječ piramida, prva nam je asocijacija Egipat.

Piramide, međutim, postoje širom svijeta – u Srednjoj Americi, Aziji, Africi pa i u Evropi. Tako u grčkoj ravnici Argolidi na Peloponezu postoje ostaci piramidalnih građevina. Prvi poznati opis tih piramida dao je grčki putopisac Pauzanija (2. vijek), smatrajući da je riječ o grobnicama poginulih vojnika iz grada Arga izgrađenima u 7. vijeku pr.n.e. Pauzanija je opisao dvije takve strukture, ali nijedna od njih nije opstala do danas.

Ipak, očuvano je ukupno osam grčkih piramida – jedna kod Hellinikona, dvije kod Epidaura, jedna kod Ligourija, jedna kod Nafpliona, dvije kod Mikene i jedna kod Neapolisa. Te su građevine mnogo manje od poznatih egipatskih piramida kod Gize – vrhovi im dosežu od 3,5 do 8,5 metara pod uglom od 60 stepeni.

Arheološka istraživanja piramida započela su početkom 20. vijeka. Među ostacima piramida otkrivene su keramičke posude i svjetiljke. Arheolozi smatraju da vjerovatno nije riječ o grobnicama, već nekoj vrsti stražarnica, spomenika ili astronomskih opservatorija. Nastale su velike kontroverze oko datiranja piramida – procjene o njihovoj starosti kreću se od oko 400. pr.n.e. do oko 3.000. pr.n.e. Prema najnovijim istraživanjima, nastale su oko 2700. pr.n.e., što ih čini otprilike jednako starima kao najstarije piramide u Egiptu.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti