ZAŠTO MAČKE MRZE VODU? Razloga je više, a volite li svoju mačku, uvažit ćete ih

Većina mačaka ne voli se kupati, a to zna svaki vlasnik koji ju je ikada pokušao okupati. Stručnjaci za ponašanje životinja navode više razloga zašto mačke mrze vodu, ali postoje i pojedine pasmine koje su vodi sklone. Ipak, većina će izrazito negativno reagirati na pokušaj da im smočite, inače, besprijekorno čisto krzno.

Pojedine mačje pasmine poznate su po tome da, ponekad, zaplivaju. Jedna od tih je Turska angora. Ova prekrasna mačka izrazito bijele boje dlake, nije toliko uplašena kada je u blizini vode, ali ne treba očekivati da će se u kadi ponašati kao, primjerice, Labrador.

Evo odgovora na pitanje, zašto mačke mrze vodu:

1. Instinkt razvijen tokom evolucije

Pojedine divlje mačke zaplivat će, jer žive u toplim krajevima, pa se povremeno tako i ohlade. Međutim, većina današnjih domaćih mačaka dolazi iz krajeva koji su imali suhu klimu, pa im ta sposobnost, sposobnost plivanja, nije bila potrebna za opstanak.

“Domaće mačke vuku korjenje od arapske divlje mačke. Njihovi preci živjeli su u područjima na kojima nije bilo mnogo vodenih površina. Nikada nisu morale naučiti plivati. Od toga nisu imale koristi”, rekao je profesor veterine John Bradshaw, sa sveučilišta u Bristolu.

2. Mačke su samo djelomično pripitomljene

Iako sa ljudima žive već tisućama godina, mačke nikada nismo do kraja pripitomili. To se najviše očituje u njihovom instinktivnom nagonu za bijeg, kada se nađu u opasnosti. Krzno zato uvijek mora biti suho, jer kad je mokro, ono je i teško, što usporava mačku koja uvijek računa na svoju sposobnost brzog uzmicanja potencijalnom napadaču.

3. Voda im je nešto novo

Jedan od mogućih razloga zašto mačke ne vole vodu je i taj što im je ona velika nepoznanica. Ukoliko se iskustvo vaše mačke s vodom svodi na prisilno kupanje zbog buha ili ste ju poplašili špricajući ju vodom, utoliko ne čudi što mrzi vodu.

4. Mačke ne vole iznenađenja

Mačke su stvorenja navike i ne vole iznenađenja. One koje su od malena naviknute na kupanje, neće se protiviti toploj kupki. Mačke koje nisu imale pozitivna iskustva sa vodom, a koje pokušate prisiliti na ulazak u kadu, mogu vas i ozlijediti. To je zato što se aktivira njihov nagon za bijegom, a ne zato što su “zločeste”.

5. Nije im ugodno biti mokre

Mačke pola svojeg dana provedu u timarenju krzna. Ne vole, stoga, kada im pokvarite sav taj trud.

Osim toga, mačke imaju žlijezde koje proizvode mirise kojima komuniciraju međusobno, a mirišljava kupka to sve uništi. Osim toga, hladno im je kada im se krzno smoči. Teško se suši i mačkama otežava kretanje, a to ih jako ljuti.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti