ZAORAO TRAKTOROM I ISKOPAO MAMUTA: Na njivi pronašao vrijedne ostatke drevne životinje (FOTO)

Farmer James Bristle obrađivao je svoje polje soje, kada su on i prijatelj naletjeli na predmet, za koji su prvobitno mislili kako je ostatak stare ograde.

Kost su identifikovali paleontolozi Univerziteta u Michiganu, presretni što se ovakav pronalazak dogodio u njihovoj neposrednoj blizini, u gradiću Lima Township. Profesor Daniel Fischer predvodi ekipu za iskopavanje, koje je bilo prava senzacija za cijelu ruralnu, ali i naučnu zajednicu.

U razgovoru za Washington post, Fischer je rekao kako je pronađeni mamut uginuo negdje prije 11 i 15 hiljada godina.

“Godišnje zaprimimo nekoliko poziva o sličnim pronalascima, ali gotovo nikada nismo pronašli mamuta. Najčešće je riječ o mastodontima, a ne o mamutima”, pojasnio je stručnjak.

Farmer je paleontolozima dao samo jedan dan da iskopaju vrijedne kosti. Kostur je bio gotovo cjelovit. Životinji nedostaju samo stražnje noge. Paleontolog Fischer uvjeren je kako su mamuta ubili i pojeli ljudi. Ostatak mesa je odložen u jezero. Bilo je to, zapravo, meso ostavljeno “za poslije” objasnio je paleontolog koji je i na drugim nalazištima zabilježio slično postupanje sa ostacima mamuta.

Tu bi teoriju Fischer rado dokazao, a ovaj pronalazak, koji su iz zemlje uklonili stručnjaci, mogao bi mu osigurati potreban materijal.

Međutim, hoće li ga i dobiti ovisi o farmeru Jamesu na čijoj su zemlji ostaci pronađeni. “Kome će pripasti kosti, zavisi od njega”, rekao je paleontolog koji vjeruje da će Bristle kosti ipak donirati Univerzitetu, obzirom da su se tako usmeno dogovorili prije početka iskopavanja.

Izvor: net.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti