Zanimljivosti o seksu u srednjem vijeku

Srednji je vijek izuzetno zanimljivo doba, a tadašnja se Crkva pobrinula da Sigmund Freud ima dovoljno materijala za cijeli život.

Zabrane, pravila i navike bile su potpuno drugačije, a ako ste mislili da je vaš seksualni život čudan ili previše čedan, nakon ovoga ćete biti zahvalni što živite u ovom vremenu.

Udvaranje

Crkva je branila otvoreno pokazivanje seksualnih želja, a srednjovjekovna percepcija udvaranja bila je gledanje svoje drage bez diranja, pa se tako većina stvari odvijala na duhovnoj razini. Muškarac koji bi se zaljubio u udanu ženu smio bi je gledati, otići u rat zbog nje i žrtvovati svoj život za nju, no diranje je bilo u potpunosti zabranjeno. Trubaduri su u svojim pjesmama često spominjali nedostižne žene kojima su se mogli diviti izdaleka, a ovakva je čista ljubav bila vrhunac mnogih muškaraca.

Bludne radnje strogo zabranjene

Dobri hrišćani nikada se nisu upuštali u bludne radnje, a idealnim životom smatrao se onaj posvećen celibatu. Seks je bio dopušten samo unutar braka i u svrhu razmnožavanja, a seks prije braka ili seks sa nekim ko nije vaš suprug bio je kažnjiv zatvorom, pa čak i smrtnom kaznom.

Jednostavne poze

Crkva je diktirala i poze u kojima se prihvatljivo seksati, a sve što nije bilo misionarski smatralo se neprirodnim, što je značilo da je svaka poza bila grijeh. Doggy style bio je zabranjen jer se smatralo da narušava ravnotežu u odnosima, a nije bilo mjesta ni za analni ili oralni seks. Seks u kojem je žena gore a muškarac dole bio je kažnjiv sa tri godine zatvora, pa se tako svaka seksualna igra mogla pretvoriti u robiju.

Gej nije OK

Peter Damian u svojoj je knjizi Gomora definisao sodomiju kao čin koji je protiv prirode, a uključivao je masturbiranje, masturbiranje u dvoje, seks bez penetracije i analni seks. Toma Akvinski dodao je definiciji sodomije svaki čin koji ne uključuje vaginalni seks, a lezbejke je proglasio grešnicama. Sodomija je bila kažnjiva smrću paljenjem na lomači, vješanjem ili mučenjem, a sveštenici uhvaćeni u sodomiji bili bi obješeni u kavezu dok ne umru od gladi.

Seksi moda

Jedna od najpopularnijih stvari kada je moda u pitanju bila je čašica za muško spolovilo, koja je naglašavala penis. Bila je ispunjena piljevinom ili tkaninom, a na mjestu su je držali dugmad ili špaga. Čašice su bile jako velike, te su služile ostavljanju dojma erekcije, a osim njih za pokazivanje veličine penisa koristile su se i šiljaste cipele; dulji je šiljak značio veći penis, a Crkva je ovakvu modu nazivala vražjom.

Djevičanstvo je najbolje

Crkva je uzorom za mlade djevojke smatrala Djevicu Mariju, pa je tako najbolji način za slavljenje Boga bilo upravo djevičanstvo, kao znak vrhovne čistoće. Iako su ga smatrali savršenom vrlinom, rijetko se ko mogao držati zabrane, pa su tako rijetke djevojke bile djevice. Postojala je mogućnost “vraćanja nevinosti”, a mogle su ju dobiti žene koje su sudjelovale u seksualnom činu, pa čak i rodile. Ispovijed je bila prvi korak ka “vraćanjau nevinosti”, a slijedila ga je pokora od nekoliko godina, te zavjetovanje žene da će ostatak života provesti u celibatu.

Prostitucija

Ovaj je biznis cvjetao u Srednjem vijeku, nezavisno o zabrani Crkve. U većim se gradovima ovaj posao smatrao časnim poslom, a prostitutke su ga mogle obavljati anonimno. Neko je vrijeme Crkva čak odobravala prostituciju, govoreći kako je ona odlična za suzbijanje bludnih radnji i homoseksualizma, a smatrala ju je nužnim zlom.

Kontracepcija

U Srednjem je vijeku Crkvi bilo važnije suzbijati zadovoljstvo koje je proizlazilo iz seksa nego brinuti o kontracepciji. Teolozi su se protivili kontracepciji kao i danas, no nisu ju smatrali smrtnim grijehom kao neke druge seksualne stvari. Prekinuti snošaj bio je najpopularniji način kontraepcije, a kondomi koji su se koristili bili su izrađeni od životinjskih mjehura ili crijeva. Kondomi su se tada koristili kao način sprječavanja spolnih bolesti kao što je sifilis, a kasnije su se počeli proizvoditi od tkanine.

Erektilna disfunkcija

Ako je muškarac imao problema sa ‘dizanjem’, Crkva bi poslala tim privatnih istražilaca, koji se sastojao od mudrih žena koje su znale kako penis funkcioniše. Žene bi pregledale penis i procijenile zdravlje muškarca, a ako bi ustanovile da ima seksualnu disfunkciju, par bi se mogao razvesti.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti