ZALJUBLJENOST ILI ZALUĐENOST: Naučite prepoznati svoje osjećaje

Je li vam se ikada u životu dogodilo da ste pomislili kako ste “smrtno” zaljubljeni u neku osobu, a zapravo ste cijelo vrijeme bili zaluđeni, hormoni su vam divljali, mislili ste, živjeli ste i disali za tu osobu? Na kraju je veza bila kratka i strastvena, a nakon nje nije ostalo ništa vrijedno spomena? Ako je za utjehu, niste jedini. Kako biste izbjegli da vam se i sljedeći put ne dogodi ista greška, donosimo nekoliko očitih smjernica po kojima možete prepoznati da ste zaluđeni, a ne zaljubljeni.

1. Ima više strasti nego stabilnosti – Prava ljubav ne temelji se samo na strasti, nego na predanosti, poštovanju i komunikaciji. Ljubav čine kompleksni i duboki osjećaji, koji daju stabilnost vezi. Zaluđenost ima na prvom mjestu strast.

2. Fokusirani ste više na izgled, a manje na ličnost – Više vam je važna vanjština osobe nego njezina ličnost. Želite da vas u javnosti vide s tom osobom samo zbog izgleda. Ličnost, inteligencija, humor i sve ostalo što čini nekoga nevažno je, odnosno sporedno.

3. Više volite fantaziju – Možda ste i svjesni da veza nema neku budućnost, ali uživate u tom nekom alternativnom životu u kojem se osjećate mlađe, poželjnije, ljepše i gdje se dobro zabavljate i možete pobjeći od stvarnosti.

4. Sve se vrti oko seksa – Vaši susreti namijenjeni su da tokom njih imate seksualni odnos i ako se slučajno on i ne dogodi, mislite da je susret bio uzaludan i razočarani ste.

5. Niste prijatelji – Strast vas drži zajedno. Ne mora značiti da vi uopšte ne komunicirate, možda čak i imate dosta zajedničkog, ali zapravo ste samo „prijatelji“ jer ste u vezi.

6. Intimnost ne postoji – Za vas je seks samo seks, zadovoljavanje potrebe. Zajednički ne dijelite intimne trenutke, niti intimne informacije.

7. Potrebna vam je izrazita pažnja – Ako od osobe s kojom ste u vezi ne dobijete pažnju na dnevnoj bazi, imate osjećaj kao da se svijet raspada. Osim toga, osjećate posesivnost, ljubomoru, ludite ako odmah ne odgovori na poruku ili ne uzvrati poziv. Na kraju se samo osjećate glupo i iscrpljeno.

8. Uslovni osjećaji – Iako ni prava ljubav između partnera nije bezuslovna, ali kada ste u „zaluđenoj“ vezi, u stanju ste prekinuti vezu svaki put dok partner napravi ili kaže nešto što vam ne odgovara, a riječ je o banalnostima. Npr. otkazivanje dogovorenog sastanka, odbijanje seksa, izgovaranju primjedbe koja vam ne odgovara itd.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti