Zagađenost zraka u BiH: Sačuvajte zdravlje uz pomoć ove mobilne aplikacije

Zagađenost zraka u nekoliko gradova naše zemlje tokom decembra višestruko je premašila dopuštene vrijednosti, što ozbiljno ugrožava zdravlje građana.

Zato je Eko akcija, uz podršku Fondacije Heinreich Boell u Bosni i Hercegovini, razvila besplatnu mobilnu aplikaciju “Kvalitet zraka u BiH”, koja daje informacije o kvalitetu zraka za gradove: Tuzlu, Lukavac, Zenicu, Sarajevo, Prijedor, Jajce, Brod, Goražde, Ugljevik, Sapnu i Živinice (u pripremi). Aplikacija može pomoći korisniku da zaštiti zdravlje, jer svakog sata šalje novu informaciju o trenutnom kvalitetu zraka u mjestu u kojem se korisnik nalazi, kao i odgovarajuće instrukcije kako da se ponaša da bi što više smanjio štetni uticaj zagađenog zraka.

Da biste instalirali aplikaciju, pratite ovaj link “Kvalitet zraka u BiH (Android)” i zatim slijedite upute na vašem mobilnom uređaju. Verzija za Appleove uređaje je u pripremi.

Po obavljenoj instalaciji prikazat će vam se postavke aplikacije. Na raspolaganju imate dvije mogućnosti: da odaberete grad u kojem se nalazite sa ponuđene liste ili da ostavite uređaju da sam bira grad na osnovu informacija prikupljenih putem GPS-a na vašem uređaju.

zrak1

Informaciju kako treba da se ponašate u slučaju lošeg kvaliteta zraka i kakav je mogući uticaj zagađenog zraka na vaše zdravlje dobit ćete pritiskom na obojeni krug. A ukoliko pritisnete dugme “Indeks” prikazat će vam se posljednje informacije o kvalitetu zraka u vašem mjestu. Pored naziva mjesta, prikazat će vam se datum i vrijeme kada je urađeno mjerenje kvalitete zraka. Da biste dobili najnovije informacije o kvalitetu zraka, pritisnite dugme u gornjem desnom uglu ekrana.

Izvor: faktor.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti