VELIKA ANOMALIJA ANTARKTIKA: Da li je dokumentarac razriješio misteriju – ispod leda je drevni grad? (VIDEO)

Davno izgubljeni drevni grad mogao bi se nalaziti kilometrima ispod leda Antarktika, jedna je od teorija

U dokumentarcu “The Real Secrets Hidden in Antarctica”, tvrdi se kako je NASA ispod leda Antarktike istraživala anomaliju koja bi mogla skrivati tajnu neke drevne civilizacije.

Jezero Vostok jedno je od najvećih subglacijalnih jezera na Antarktici. Nalazi se oko 4.000 metara ispod leda, a u 2012. godini jedan je tim uspješno izbušio rupu do jezera u kojem su potom pronašli oko 3.500 novih živih vrsta koje datiraju unazad 15 miliona godina.

No, jednu stvar na koju su naišli, nisu mogli objasniti. Radi se o bizarnoj magnetskoj anomaliji na istočnoj obali jezera.

“Naučnici misle da je možda riječ o posljedici stanjivanja Zemljine kore, ali moguće je da ta anomalija ukazuje na davno izgubljeni grad ispod jezera”, bombastično je najavio ranije spomenuti dokumentarac.

Vostok kao Jupiterov mjesec

Inače, NASA je zainteresovana za daljnje istraživanje ovog područja zbog, kako kažu, boljeg shvatanja Jupiterovog ledenog mjeseca Evrope.

“Kad govorimo o Evropi, na Zemlji ne postoji nijedna analogija bolja od jezera Vostok. U oba slučaja led skriva tekuću vodu od sunca”, kaže drugi čovjek NASA-inog Jet Propulsion laboratorija, Kevin Hand.

Uzorci uzeti s vrha jezera otrkivaju da željezo i sumpor igraju veliku ulogu u njegovom ekosistemu, a i površina Evrope je prekrivena sumporom.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti