USVAJA SE ZAKON: Za pedofile i seksualne zlostavljače kazna je KASTRACIJA

Nigerijska savezna država Kaduna donijela je zakon prema kojem će osuđenici za silovanje djece mlađe od 14 godina biti kažnjavani kastracijom.

Nasir Ahmad el-Rufai, guverner ove nigerijske sjeverozapadne države, koji se već ranije zalagao za ovakvu kaznu, potpisaće zakon kako bi mogao da stupi na snagu.

Prema saveznim zakonima Nigerije, kazne za silovanje djece su između 14 godina i doživotnog zatvora. Ali, države mogu donijeti sopstvene zakone.

Ovakvi zločini rijetko se prijavljuju u Nigeriji

Inače, ovakvi zločini rijetko se zbog stigmatizacije prijavljuju u Nigeriji. Od 2015. do danas podignute su optužnice za oko 40 osoba osumnjičenih za silovanje. Ipak, bijes javnosti zbog brojnih silovanja raste, a u junu ove godine su guverneri saveznih država proglasili vanredno stanje zbog silovanja i nasilja nad ženama.

Neke američke savezne države takođe odobrile kastraciju

Guvernerka savezne države Alabame Kay Ivey je nedavno odobrila odluku o hemijskoj kastraciji pedofila koji su seksualno napastvovali djecu do 13 godina starosti. Iako postoje brojne kritike kako hemijska kastracija djeluje samo dok se pedofili podvrgavaju hormonalnom tretmanu, ovakvu kaznu je ozakonilo još šest saveznih država SAD-a, dok je u nekima moguća i hirurška kastracija kako bi se izbjegle doživotne zatvorske kazne.

Izvor: mondo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti