Upoznajte Nadine – humanoidnog robota (VIDEO)

Smeđokosa Nadine nježne kože i izražajna lica nova je vrsta ljudskog robota koji bi jednoga dana, nadaju se naučnici, mogao služiti kao lični pomoćnik starijih osoba.

Robot Nadine visok 1,7 metara kopija je voditeljice projekta Nadie Thalmann, gostujuće profesorice na singapurskom tehnološkom institutu inovacija Nanyang koja je provela tri desetljeća na projektima stvaranja ljudskih robota.

Program koji pokreće Nadine omogućava robotu izražavanje različitih osjećaja i pamćenje prethodnog razgovora. Nadine još nije u komercijalnoj upotrebi no Thalmann predviđa da će se ljudski roboti jednoga dana koristiti kao pratioci za osobe koje pate od demencije.

“Ukoliko takvi ljudi ostanu sami brzo propadaju. Stoga stalno moraju biti u interakciji”, kaže Thalmann dodajući da će roboti poput Nadine moći razgovarati, ispričati priču ili odigrati jednostavnu igru.

Thalmann i njezin tim rade i na emotivnim robotima koji se mogu igrati s djecom. Projekt je u ranoj fazi razvoja i nikakav prototip još ne postoji.

Dječji robot moći će odgovarati na pitanja, pokazivati emocije i prepoznavati ljude. Osim toga dječji roboti moći će paziti na djecu i upozoriti roditelje ili dadilju ukoliko se nešto loše dogodi, kaže Thalmann.

U planu je da dječji robot ‘nauči’ različite jezike pa će tako služiti i kao didaktičko sredstvo za djecu, dodaje ona.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti