Uništila je život svojoj sestri: Evo kako je kraljica Elizabeta stavila tačku na njenu ljubavnu priču

Kolumnista Daily Maila Craig Brown tvrdi da je princeza već sa 17 godina započela vezu s Peterom koji je pao na čari mlade i lijepe Margaret. Princeza Margaret, mlađa sestra britanske kraljice Elizabete II, važi za najljepšu britansku princezu ikada.

Cijela zemlja, ali i porodica željeli su da se Margaret uda za najboljeg i najsavršenijeg. To je željela i njena starija sestra kraljica, ali lijepa Margaret je žudjela samo za jednim – izuzetno šarmantnim i 15 godina starijim pilotom Peterom Townsendom, oženjenim muškarcem sa dvoje djece.

Margaret je Petera prvi put ugledala 1944. godine kad joj je bilo samo 14 godina. Bio je u društvu njenog oca, kralja Georgea VI i tada je pomislila: “On zaslužuje da bude moj princ.” Poslije toga je priznala sestri da je luda za njim.

“Zaljubila sam se u njega do ušiju i mora biti moj”, rekla je Margaret koja je od tog dana samo o njemu razmišljala. Peter, oženjen s dvoje djece, nije ozbiljno shvatao njeno očijukanje ni dvije godine kasnije, kad je 16-godišnja princeza izrasla u neodoljivu mladu ženu.

Kolumnista Daliy Maila Craig Brown tvrdi da je princeza već sa 17 godina započela vezu s Peterom koji je pao na čari mlade i lijepe Margaret.

Townsend je svojim šarmom osvojio i cijelu kraljevsku porodicu, pa ih je često posjećivao i družio se s njima, pa tako i s Margaret. Pratio je Margaret tokom putovanja na porinuće broda u brodogradilištu u Belfastu 1947. godine, a Brown tvrdi da posjeduje dokumenta koji dokazuju da je Townsend, tada još oženjen, odbio hotelsku sobu koja mu je bila namijenjena i tražio sobu do sobe princeze Margaret.

Te iste godine, Margaret je sa sestrom i roditeljima bila u Južnoafričkoj Republici, a kao pratnja joj je dodjeljen upravo Peter. Kasnije je pričala da pamti svaki trenutak afričkog putovanja.

Tajna veza se nastavila, a Peter je 1950. godine došao, po funkciji, na dvor. Tada su počeli u potpunosti da uživaju u svojoj ljubavi. Potpuno su se predali jedno drugom. Na konjima bi galopirali kroz imanje dvora, ljubili se sakriveni iza stabala ili grmlja. Dvor je o tome ćutao i ignorisao je sve princezine nestašluke.

Kada je izbio skandal jer je Peter navodno viđen kako izlazi kroz prozor Margaretine privatne odaje odmah su sve zataškali. U međuvremenu se on razveo, ali to nije promijenilo situaciju – sada je bio samo razvedeni činovnik umjesto oženjeni.

Kad je kralj George VI umro 1952. godine, a prijesto nasljedila Margeretina sestra Elizabeta, počeli su teški dani za ljubavni par. Javnost je saznala za njihovu vezu kad je na jednom kraljevskom događaju, dok ga je pozdravljala, s uniforme diskretno skinula končić. Naravno da su uslikani, svi su shvatili što se događa i uskoro su bili glavna tema svih britanskih medija. Skandal nije mogao da bude izbjegnut jer se kraljičina sestra “ljubaka sa razvedenim muškarcem!”

Townsend je u vrijeme kad se otkrilo za aferu tvrdio da se zaljubio u princezu kad je imala 21 godinu, nakon svog razvoda, ali u to je malo ko povjerovao.

Zamolili su kraljicu da im da dopuštenje za brak, ali problem je, naravno, bio što je Townsend bio razveden. Kraljica ih je zamolila da se strpe godinu dana.

Iako su odlučili da čekaju, na kraju im ipak nije bilo suđeno. Prema pravilima Anglikanske crkve, razvedeni smiju da se vjenčaju jedino uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Parlament je to bez razmišljanja odmah odbio, a jedina opcija koju je imala je da se odrekne svoje titule i titule svoje buduće djece i njihovog prava na nasljedstvo britanskog trona. Takođe, više ne bi smjela da ima nikakve veze sa kraljevskom porodicom.

Elizabeta uništila ljubav

Na kraju, kraljica je svojoj buntovnoj sestri zabranila udaju. Ali, o skandalu se i dalje naveliko pričalo, a nesretna princeza je trpila žestoke kritike i osude javnosti. Protiv tog braka bio je i tadašnji premijer Winston Churchill.

Peterova tada već bivša žena odlučila je da zaštititi kraljevsku porodicu pa je porekla njihovu aferu i na sebe preuzela krivicu. U javnost je izašla s pričom da je ona prevarila Townsenda sa Johnom De Laszlom, svojim drugim suprugom.

“Mama mi je bila veoma povrijeđena, svi su znali da se otac viđa s princezom”,  rekao je kasnije njihov sin koji nikad nije mogao da preboli što je njegova majka preuzela krivicu na sebe.

U to vrijeme Margaret je i dalje planirala kako da se uda za svog voljenog. S porodicom je uskoro otišla na put u Rodeziju, a Peteru su odlazak zabranili. Zaljubljeni par je vjerovao da će se vidjeti za tri nedjelje, a planirali su da se vjenčaju čim Margaret proslavi 25. rođendan, jer joj tada neće biti potreban kraljičin i porodični blagoslov, ali naravno, pod uslovom da se odrekne svih kraljevskih prava, što znači i prava na prijesto.

Chuchill presudio!

Tada je u igru ušao i Churchill, koji se veoma protivio tom braku. On je poslao kapetana Townsenda u Brisel gdje mu je dao diplomatsku službu. Kad je saznala za tu vijest neutješna princeza je danima plakala. Sljedećih godinu dana nisu se vidjeli. Peter je uspio nekako, pod lažnim imenom da doputuje u domovinu i da se nađe sa Margaret, ali to su bili posljednji dani njihove sreće …

Churchill je kao premijer ponovio da neće dati dopuštenje za njihov brak. Princeza je sad morala da odluči da li hoće da postane obična građanka ili će zaboraviti Petera.

“Samo da znaš, ako se udaš za njega izgubićeš sva svoja prava, nećeš dobijati apanažu, ostaćeš bez svega. I moraćeš da napustiš Britaniju”, hladno joj je objasnila kraljica.

Margareta je bila očajna i mnogima se obratila za pomoć, ali svi su joj govorili isto: “Nemoj da se udaješ, moraš da se žrtvuješ za svoju zemlju. A ionako ne bi mogla da se udaš u crkvi.”

Margaret je na jesen 1955. dala saopštenje.

“Želim da objavim da sam odlučila da se ne udam za kapetana Petera Townsenda. Svjesna sam da bih, ako odbacim pravo na nasljedstvo trona, mogla da uđem u građanski brak. Ali, vodeći se učenjem crkve da je hrišćanski brak neraskidiv i imajući na umu moje obaveze prema Commonwealthu, odlučila sam šta su moji prioriteti. Odluku sam donijela sama, a učvršćena je potporom kapetana Townsenda. Duboko sam zahvalna na brizi svima koji su je izrazili i koji su se molili za moju sreću”, stajalo je u izjavi koju je potpisala samo s “Margaret”.

Ona i Peter su se vidjeli tri godine kasnije i pali jedno drugom u zagrljaj. Nekoliko sati su proveli zajedno, ali to je bio kraj. Tajni susreti više nisu dopušteni. Kad je u novinama vidjela da se njen voljeni ženi sa kćerkom nekog belgijskog milionera (koja je jako fizički podsjećala na nju) danima je bila depresivna, a onda je definitivno odlučila sve da promijeni.


Postala je redovan gost glamuroznih zabava i nezaobilazna tema tadašnje žute štampe. Novine su neprestano pisale o princezi i njenoj raskalašnoj družini koju su prozvali ‘krug princeze Margaret’. Želela je da bude u centru pažnje, da pjeva uz pratnju klavira u noćnim klubovima do sitnih sati. Bila je tadašnja modna ikona i najpoznatija trendseterka tog doba.

1960. godine je objavila da se vjerila sa Antonijem Armstrong-Joneseom. Javnost je bila šokirana, mnogi su bili protiv, i smatrali su da je trebalo da se uda za nekog aristokratu. Međutim, kraljevska porodica je bez problema prihvatila Antonija. Vjenčala se iste godine, a njeno vjenčanje je bilo prvo kraljevsko vjenčanje koje je televizija prenosila uživo. Postali su grof i grofica od Snowdona.


S njim u braku Margaret je rodila dvoje djece, sina i kćerku. Međutim, brak s Antonijem bio je sretan samo na početku. Poslije su varali jedno drugo i konačno se razveli 1978. godine.

On se ubrzo ponovno vjenčao, dok se ona više nikad nije udavala. Nastavila je buran život, u kom je bilo i mnogo alkohola, cigareta, tableta. Veliki skandal je izazvala i afera sa 17 godina mlađim baštovanom. Uskoro su za Margaret nastupile brojne nesreće. Dobila je hepatitis, operacijom su joj uklonili dio pluća, ali je svejedno nastavila da puši jer je bila strastveni pušač baš kao i njen otac.


Margaret nikad nije zanemarivala kraljevske dužnosti i posvetila se umjetnosti. Postala je predsjednica čuvenog Kraljevskog baleta i bavila se humanitarnim radom. Peter Townsend umro je 1995. u 81. godini. U drugom braku je ostao do kraja života. Margaret i Peter ponovno su se sreli 37 godina nakon prekida.

Pozvala ga je na čaj. Sva njegova pisma je sačuvala, a dozvolila je da se otvore tek na 100-godišnjicu njenog rođenja. Tako će 2030. godine javnost saznati sve o ljubavi, tuzi i patnji ovo dvoje ljubavnika. Margaret je umrla 2001. godine, u snu.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti