U Travniku otvorena manifestacija „Andrićevi dani“

Izvedbom performansa pod nazivom „Književna lica traže nobelovca“ ispred  Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića u travničkoj mahali Zenjak večeras  je otvorena manifestacija „Andrićevi dani“. Preformans koji su izveli travnički glumci na zanimljiv način podsjetio je na rođenje najpoznatijeg Travničanina, njegov životni put, romane i junake njegovih romana.

Odmah nakon ceremonije otvaranja u Gradskoj biblioteci u Travniku upriličeno je književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom. Prije samog početka književne večeri promovisana je prigodna filatelistička koverta sa žigom u povodu 120 godina od rođenja Ive Andrića, a prve primjereke članovi Udruženja filatelista Travnik uručili su akademiku Sidranu. Sutra u 19,30 u crkvi Svetog Mihovila u Ovčarevu premijerno će biti odigrana predstava pod nazivom „fra. Jako Baltić“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, a po motivima iz Anrićevog romana  „Omer–paša Latas“.

U organizaciju „Andrićevih dana“ uključeno je šest kulturno–obrazovnih institucija: Gradska biblioteka Travnik , Zavičajni muzej, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Pozorište Travnik i HKD Napredak Travnik.

U narednih mjesec dana u okviru Andrićevih dana ljubitelji kulture imat će priliku da prisustvuju večerima poezije, pozorišnim predstavama, izložbama i brojnim promocijama.

Integralni članak pročitajte na: http://www.avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti