U egipatskoj oazi pronađeni ostaci koptskog samostana iz petog stoljeća (FOTO)

Tim arheologa iz Francuske i Norveške otkrio je ostatke kršćanskog samostana iz 5. stoljeća u pustinji na zapadu Egipta, što će dodatno pridonijeti sticanju uvida u svakodnevni život pravoslavnih koptskih redovnika u tom razdoblju.

Ostaci samostana otkriveni su na mjestu Tal Ganub Kasr el Aguz u oazi Bahari.

“Riječ je o nekoliko bazaltnih zgrada, o jednoj strukturi uklesanoj u stijene i nekoliko objekata izgrađenih od blata”, saopćeno je iz egipatskog Ministarstva starina.

Samostanski kompleks sastoji se od šest sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, samostanske ćelije i zidovi sa simbolima koji nose odilježja egipatskih Kopta, izjavio je Osama Talat načelnik odjeljenja za islamske, koptske i židovske starine u ministarstvu.

Prema Victoru Ghica vođi arheološkog tima, na zidovima crkve ispisane su religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku, koji otkrivaju prirodu samostanskog života u tom dijelu svijeta i dokazuju njihovu prisutnost u V. stoljeću.

Egipatske vlasti izvještavale su o otkriću nekoliko arheoloških nalazišta u posljednjih nekoliko mjeseci, nadajući se poboljšanju turističke ponude.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti