Turisti u Japanu uskoro će kupovati pomoću otiska prstiju!

Japanska vlada se nada da će novi sistem smanjiti kriminal i ublažiti brige turista o gotovini ili kreditnim karticama. Kada turisti stignu u Japan, biti će u mogućnosti da registruju svoje otiske prstiju, lične podatke i kreditne kartice na informacijama na aerodromu. Njihovi podaci će se čuvati i koristiti poslije kada posjete hotel ili trgovine.

Kupovati mogu bez poreskih procedura, tako što će potvrditi svoj identitet skeniranjem dva prsta. Program je instaliran da počne s upotrebom ovoga ljeta u 300 trgovina, hotela i restorana u nekim od najpopularnijih mjesta u Japanu. Ako sve prođe dobro, sistem će se početi širiti u cijeloj zemlji u proljeće 2017. godine.

Japanska vlada se nada da će program u potpunosti biti na snazi do 2020. godine i Olimpijskih igara u Tokiju.

Prikupljeni podaci iz transakcija turista će se koristiti za analizu i razvijanje planova strategije turizma. Prošle godine, tematski park Huis Ten Bosch u Japanu je uveo sistem plaćanja pomoću otiska prsta.

“Sistem su dobrovoljno prihvatili strani kupci, uključujući i one s djecom, jer im to donosi uštedu vremena“, izjavio je glasnogovornik parka Huis Ten Bosch.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti