TITOVA VELIKA TAJNA: Evo kako izgleda VJENČANI LIST Tita i Jovanke i da li se Broz na vjenčanju izjasnio kao Jugosloven ili … (FOTO)

Vjenčanje Tita i Jovanke dugo je bilo pod velom tajne

vjenca1

Prošlo je 67 godina od kada su svoje sudbonosno DA na tajnom vjenčanju u Iloku u vili Dunavka  izgovorili Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević.

Tog 15. aprila 1952. godine u Iloku na tajnom vjenčanju sklopljen je brak između Srpkinje Jovanke Budisavljević (28) i Hrvata Josipa Broza Tita (60). Ovaj brak sklopljen je u potpunoj tajnosti i pred očima malog broja ljudi. Matičar na vjenčanju bio je izvjesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je kako je Jovankina majka na vijest da se udala za Tita, poručila “mogla si ‘ćerko i boljeg da nađeš”.

Da se ne zna mnogo o samom Titovom i Jovankinom vjenčanju rekao nam je muzejski savjetnik i kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović.

Prema njegovim riječima, kada su kustosi istraživali dokumentaciju za izložbu “Velika iluzija” shvatili su da Josip Broz Tito, koji je inače nekoliko sati provodio gledajući filmove baš tog 15. aprila je odgledao samo jedan i to francuski film iz pedesetih godina koji se zove “Jedan dan u životu Laponaca” (trajao 17 minuta).

vjenca2

Posebno interesantni detalji koji mogu da se primijete iz vjenčanog lista imaju veze s tim kako se Tito izjašnjavao i šta je bio po zanimanju. Iako je oduvijek važila fama kako je Tito bio “Jugosloven”, a po zanimanju “bravar”, ovdje ipak piše nešto drugo … U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je – Hrvat! Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano – kapetan, službenik.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti