TITO JE TO RADIO DRUGAČIJE: Svjetski lideri su se utrkivali da se susretnu s njim

Njemu su se rezolucije prvom slale

Za razliku od lidera sadašnjih država nastalih na području bivše SFRJ, koji zapravo i nisu kolege predsjednicima nekih drugih država jer nemaju ama baš nikakav politički niti bilo kakav drugi kapacitet, pa se desi da nekadašnji srbijanski predsjednik Toma Nikolić engleskoj kraljici pošalje pismo napisano na ćirilici, nekadašnji  prvi čovjek Jugoslavije to je radio drugačije.

Naime, u vrijeme dok je Josip Broz vladao ovim područjem, svjetski lideri su se utrkivali da se susretnu s njim. On, tako, kraljici Elizabeti nije pisao pisma, iako se služio i ćirilicom i latinicom, nego je otišao direktno u London gdje je primljen uz najveće moguće počasti. Bilo je vremena i za šale i pošalice, priču u “četiri oka”, kažu i da je zasvirao na klaviru, nakon čega je kraljica bila oduševljena.

Tito je bio taj kome su se, recimo, rezolucije UN-a prvom slale, a mnoge je i sam predlagao. Njemu nečiji “veto”, pogotovo ruski, nije značio mnogo. Uostalom, sam im je 1948. rekao “ne”, i tako lično “udario veto” svemoćnom Staljinu u lice.

A ovo sad … ni blijeda sjenka.

I, zamislite, sada neki slave ruski veto …

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti