Test opšte kulture: Ako ne znate odgovore na ova pitanja, smijaće vam se i osnovci

Sjedite u kafiću i razgovarate s prijateljima, kada uhvatite sebe kako ne znate o čemu pričaju. Neke stvari vas je možda sramota da pitate pa testirajte svoje znanje i probajte da na ova pitanja odgovorite tačno.

1. Ko je Stephen King?

2. Kako se zove glavni grad Rumunije? A Mađarske?

3. Ko je Jim Morrison?

4. Šta tačno znači skraćenica SFRJ? A SSSR?

5. Ko je održao čuveni govor “Ja imam san”?

6. Šta je horna?

7. Ko je bio Miodrag Petrović Čkalja?

8. Kako se zove najpoznatija soba u Bijeloj kući?

9. Šta je oposum – biljka, životinja ili uređaj?

10. Ko je prozvan ‘Kraljem Rock and Rolla’?

Ova znanja često smetnemo s uma tokom godina, a spadaju u opštu kulturu. U vrijeme Googlea svijet se nalazi u dometu vaše tastature, a ako niste znali sve odgovore na ova pitanja vrijeme je da se ona usija od pretraživanja novih zanimljivosti. Što je veća ponuda onoga što znate, to će biti veća potražnja za onim što umijete.

test

Ovo su tačni odgovori:

1. Stephen King je pisac. 2. Glavni grad Rumunije je Bukurešt, a Mađarske Budimpešta, mada veliki broj ljudi miješa ova dva pojma. 3. Jim Morrison je pjevač grupe “The Doors”. 4. Socijalistička Federativna Repulika Jugoslavija (SFRJ) i Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika 5. Martin Luther King 6. Horna je duvački muzički instrument 7. Čuveni glumac koji je tumačio brojne uloge u popularnim domaćim serijama i filmovima 8. Ovalni ured – soba 9. Oposum je vrsta životinje torbara 10. Elvis Presley.

Kako ste prošli?

Izvor: bulevar.b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti