TAKO JEDNOSTAVNO, A GENIJALNO: Evo zašto u Sparti NIJE BILO KORUPCIJE

Drevna Sparta nalazila se u regiji poznatoj kao Lakonija na jugoistoku Peloponeza. Čak i danas magija ovog grada-države zaokuplja našu maštu.

Jednostavan način života, njihova politička stabilnost, strog obrazovni sistem i “proizvodnja” najboljih grčkih ratnika su neki od razloga zbog kojih su se Sparti divili i drugi gradovi-države.

Predstavljamo vam neke zanimljive činjenice o Sparti:

Hrabrost i direktnost

Osim reputacije domovine hrabrih ratnika, Sparta je bila poznata i po tome što je njegovala škrtu, ali značenjem bogatu retoriku.

Nešto prije nego što je Filip Makedonski napao Lakoniju, napisao im je pismo koje je glasilo: “Ako napadnem Lakoniju, istjeraću vas odatle”.

Spartanci su odgovorili pismom u kom se nalazila samo jedna riječ: “Ako”.

Filip je na kraju ušao u Lakoniju i poslao drugo pismo Spartancima pitajući ih da li bi ga prihvatili kao prijatelja ili kao neprijatelja. Oni su mu odgovorili: “Ni jedno ni drugo”.

Plutarh je pisao da Spartanci ne govore mnogo, ali da ono što kažu zaokupi pažnju onog ko ih sluša i da su vrlo direktni u obraćanju. Izgubljena grčka komedija (poznati su samo fragmenti), imala je jednu repliku koja glasi: “Manje od pisma poslatog iz Sparte”. I danas se kratak i jezgrovit način izražavanja naziva “lakonskim govorom”.

Borba protiv korupcije i pohlepe

Materijalna bogatstva i gotovo svi ostali poslovi van vojske nisu bili poželjni prema spartanskom zakonu. Željezo je bilo jedini metal od kog se pravio novac, a zlato i srebro bili su zabranjeni. Prema Plutarhu, pošto su koristili samo gvozdeni novac, trebalo je mnogo novčića da bi se odrazila neka materijalna vrijednost, pa su veće količine novca morali da prevoze zapregom i čuvaju u ogromnim trezorima.

Iako zvuči nepraktično, time su mito i krađu učinili gotovo nemogućim u Sparti. Nije bilo lako uživati u bogatstvu i bilo je gotovo nemoguće sakriti ga.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti