Svjetski mediji tvrde: U BiH se po prvi put u istoriji dešava nešto što bi od ove zemlje moglo napraviti “El Dorado”

U Bosni i Hercegovini prvi put u istoriji bit će dodijeljene koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, iako se o potencijalnim nalazištima tih energenata nagađalo proteklih 130 godina. Javni konkurs za izbor koncesionara trebao bi biti završen do februara 2020. godine.

nafta1

Iako su istraživanja pokazala da u Federaciji BiH ima više potencijalnih nalazišta, za sada su u fokusu četiri lokacije na kojima će se vršiti istraživanje. Koncesije će biti dodijeljene za četiri bloka, odnosno lokacije koje se nalaze na području Dinarida u Zapadno-hercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, zatim druga lokacija na području Tuzle, te još dvije lokacije na području Odžaka i Orašja u Posavini. Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju o tome kaže:

“Imamo saznanja da postoji interes određenih naftnih kompanija. Vidjet ćemo ko će se sve javiti. Rok za istraživanje, nakon potpisanog ugovora za koncesiju, zakonom je predviđen na šest godina. Međutim, naftna kompanija ukoliko nađe ove energente u prvoj ili drugoj godini istraživanja može taj rok i skratiti. Tenderom je predviđeno izvođenje istraživanja u dvije faze. Prva faza traje tri godine gdje se izvrše određena istraživanja i u toj fazi naftna kompanija može napustiti cijeli proces, ukoliko utvrdi da joj se ne isplati. Druga faza, koja takođe traje tri godine, predviđena je za istražna bušenja”, ističe Hrvatović.

Cijeli ovaj proces, kažu u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, počeo je 2015. godine kada su usvojene određene izmjene Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina. Konačna realizacija cijelog projekta značit će mnogo za ekonomiju u Federaciji BiH, optimističan je resorni ministar Nermin Džindić.

“Vlada Federacije BiH od ovog projekta očekuje dugoročno potpisani stabilni ugovor sa nekom od strateških kompanija iz naftnog biznisa. Također očekuje visoki stepen radova u cilju pronalaženja rezervi nafte i plina. Tuzlanski bazen je do sada već radio eksploataciju nafte u prethodnom periodu, ali zbog transportnih i drugih zavisnih troškova taj proces je zaustavljen. Svi dobro znamo da početak ekspolatacije rezervi nafte i plina znači i rast ekonomije i svih industrija koje prati taj sektor,” naglasio je ministar Džindić. Cijeli proces će voditi i nadzirati Međunarodna konsultanska kompanija IHS Global iz Londona koja u svijetu ima preko 16.000 zaposlenih, te ostvaruje četiri milijarde dolara godišnjeg prometa. Predstavnik kompanije John Thomas je prilikom prezentacije ovog projekta u Sarajevu izjavio:

“Mi trebamo pružiti pomoć u kontroli rizika koji postoje za potencijalne ulagače. Razgovarali smo o mjerama i aktivnostima koje su provedene proteklih mjeseci. Sarađivali smo sa jednom pravnom kompanijom odavde. Istražili smo kontekst kako bi izradili nacrt ugovora o koncesiji, te smjernice koje će koristiti potencijalnim ulagačima koje će predvidjeti eventulane rizike i prednosti od njihovog ulaganja. Mislim da smo uspjeli prikazati Federaciju BiH kao isplativu i perspektivnu lokaciju za ulaganje.”

Na pitanje što će cijeli projekat značiti za ekonomiju BiH, odnosno otvaranje novih radnih mjesta, direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović je odgovorio:

“Ovaj projekat je razvojni i on treba da stvori osnovu za razvoj drugih grana privrede. Očekuje se izgradnja čitavog niza infrastrukturnih objekata u slučaju eksploatacije nafte.“

U tome se slaže i ministar Džindić, koji naglašava da će se sigurno zapošljavati domaća radna snaga.

“Domaća radna snaga će biti svakako ključna u realizaciji ovog projekta. Zakonom je previđeno takođe da se dobiti i naknada od cijelog projekta dijeli na sljedeći način: 18 posto ide u budžet općine gdje se radi eksploatacija, 19 posto ide u budžet kantona, 23 posto u budžet Federacije BiH, 15 posto za sve ostale kantone i dva posto će biti uloženo u Fond za istraživanje nafte i plina FBiH”, dodaje Džindić

Prezentacija blokova za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH, nakon Sarajeva bit će organizovana još u Londonu, Ankari i Budvi.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti