Sve DOBRE strane psovanja

Naravno da mislite da smo ludi kad stavljamo ovakav naslov, no sva nedavna istraživanja pobijaju uobičajene mitove koje kruže oko psovki …

psov1

Psovanje je način izražavanja koji zgraža mnoge ljude i najčešće se povezuje s ljudima slabijeg obrazovnja i imovnog stanja, a mitovi govore i da se radi o ljudima koji nisu pretjerano inteligentni i na taj način pokazuju svu bijedu svog vokabulara – no istraživanja zadnjih godina upućuju na potpuno suprotne zaključke.

Naime, iako nas od malih nogu uče da je psovati nepristojno, psiholozi danas tvrde drugačije – kažu, u nekim je situacijama čak i poželjno.

Psiholozi sa Univerziteta Massey na Novom Zelandu proveli su istraživanje koje je pokazalo da je psovanje dobro za zdravlje. Pokazalo se da psovanje i prostačenje ublažavaju anksioznost i srčane bolesti te da olakšavaju fizičku bol, a za neke ljude je i jedini način da se ‘ispušu’ i smire.

psov2

Studija je provedena na 62 ispitanika koji su bili zamoljeni da se prisjete situacije u kojoj su bili povrijeđeni i ljuti i da je zapišu.

Potom su podijeljeni u dvije grupe: jedna je morala ponavljati dvije minute neutralnu riječ a druga psovati. Kod osoba kojima je bilo dozvoljeno posvati izmjerena je niža razina stresa.

Osim što nas psihološki rasterećuje, psovanje nam, tvrde ovi naučnici, pomaže da podnesemo fizičku bol i fizički napor. Kažu da zaista djeluje u situaciji kada, npr. udarite nožnim prstom o stolić ili prag.

No, olakšanje koje donosi psovanje djeluje na kratke staze, odnosno trenutno je pa treba razmisliti i odvagnuti je li bolje psovati ili se ipak suzdržati, barem u javnosti.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti