Sudbina čovjeka koji je jedini odbio da salutira Hitleru

Usvojen od strane Nacističke stranke tokom 1930-ih godina, Hitlerov zloglasni pozdrav “Sieg Heil” postao je obavezan za sve njemačke građane kao znak demonstracije odanosti Führeru, i njegovoj naciji.

August Landmesser, Nijemac koji je jedini odbio podići desnu ruku i salutirati Hitleru na velikoj paradi 1936. godine bio je odan Nacističkoj stranci. Pristupio joj je 1931. godine i počeo raditi te napredovati unutar stranke.

Ipak, dvije godine kasnije zaljubio se u Irmu Eckler, Jevrejku, koju je 1935. godine zaprosio. Nakon što je otkriveno da je zaručen za Jevrejku, izbačen je iz stranke, a njihovo vjenčanje je zabranjeno. U oktobru 1935. godine dobili su prvu kćer, Ingrid. Nakon toga, Landmesser ja tokom parade odbio salutirati Hitleru, te je ostao stajati prekrštenih ruku.

Nakon toga, Landmesser je priveden, ali ubrzo i oslobođen zbog nedostatka dokaza da je “osramotio naciju”. Naređeno mu je da prekine vezu s Eckler, što je on odbio te je ponovno uhapšen i poslan na odsluživanje trogodišnje kazne u koncentracioni logor. Nikada više nije vidio ljubav svog života.

Policija je takođe uhapsila i Eckler, koja je bila trudna s drugom djevojčicom. Rodila je u zatvoru, nakon čega je poslana u koncentracioni logor, gdje je ubijena 1942. godine, zajedno sa još 14.000 ljudi.

August Landmeser je pušten iz zatvora 19. januara 1941. U februaru 1944. mobilisan je u kazneni vod – 999. laki afrički bataljon. Nestao je u akciji i smatra se poginulim.

Ljubav Augusta i Irme, jača od svega i svih, na kraju je ipak pobijedila … makar simbolično. Godine 1951. zakonski je priznata kada je Senat u Hamburgu prihvatio da je par bio u braku. O tome da je upravo August čovjek sa slike, istinu je otkrila njegova starija kćerka Ingrid koja je život posvetila čuvanju uspomene na svoje roditelje.

Izvor: hr.n1info.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti