Šta miris tijela govori o vašem zdravlju

Ponekad svi mi možemo da postanemo žrtve neprijatnog mirisa, a razlog za to nije loša higijena već određeni zdravstveni problem koji pod hitno morate da riješite

Ako osjećate da vaše tijelo ispušta neprijatan ili neobičan miris, a niste sigurni šta je uzrok toga jer redovno održavate higijenu, ne brinite, dajemo vam najčešće krivce i načine na koje možete da se izborite sa njima.

Miris svježe ispečenog hljeba

Ako osjetite miris svježe ispečenog hljeba, ali sa jačom aromom kvasca, koji definitivno ne dolazi iz rerne, već je izvor malo južnije, ispod vašeg struka, u pitanju je vaginalna infekcija.

Vaginalnu floru održava delikatan balans prirodne gljivice kandide i bakterija. Međutim, ukoliko primjetite pojačano lučenje bijelog sekreta čiji mirs podsjeća na miris kvasca, postoji velika šansa da je u pitanju vaginalna infekcija.

Ovo stanje mogu da izazovu krajnje bezazlene navike kao što je nošenje vlažne odjeće posle treninga.

Najbolje rješenje jeste korištenje antigljivične kreme nekoliko dana, a u slučaju da je neprijatan miris i dalje prisutan, potražite pomoć ljekara kako bi vam dao jači lijek u slučaju da je u pitanju bakterijska infekcija.

Miris đubreta

Svi mrzimo miris koji se javlja ako nekoliko dana ne bacimo đubre, međutim, ako on ne dolazi iz kante već je izvor vaše međunožje, možda ste jednostavno zaboravile da izvadite tampon.

Obratite pažnju na bilo kakav znak nelagode koji možda prati ovaj miris. Iako možda ne vidite tračicu tampona, uz malo “istraživanja” sigurno ćete pronaći krivca.

Miris ribe

Čudan miris ribe je svakako znak za uzbunu – a ako je izvor mirisa vaše tijelo, onda su stvari krajnje ozbiljne.

Krivac za ovo su “loše” bakterije koje su nadjačale “dobre” bakterije u vagini, a miris je najprimjetniji nakon seksa ili u danima oko menstruacije.

Ovo stanje najbolje je liječiti antibioticima.

Neprijatan zadah iz usta

Ako vam iz usta izlazi miris koji vašem sagovorniku šalje jasan signal da godinu dana niste prali zube ili posjetili ljekara i ne postoji ta žvaka koja može da ga ukloni, velike su šanse da imate sinusitis.

U pitanju je bakterijska infekcija koja izaziva upalu tkiva sinusa, posebno u šupljim prostorima unutar kostiju koje se povezuju sa nosem.

Ovo stanje izaziva nevjerovatno neprijatan miris jer se šlajm polako cijedi u pozadini vašeg grla, a često mogu da ga prate bol u uhu, zubu ili vilici.

Na svu sreću, ovo stanje se samo vrlo brzo dovodi u red, ali u slučaju da vam se pojavi i glavobolja, otok oko očiju ili određene promjene u vidu, najbolje bi bilo da posjetite doktora.

Čudan miris stopala

Glavni krivac zbog kog odbijate da se izujete čak i kada ste sami jeste znoj jer su znojave noge savršena sredina za bakterije i gljivice koje jednostavno uživaju da se razmnožavaju u vašim mračnim i toplim cipelama – a to dalje vodi do svraba i crvenih stopala.

Najbolje rješenje za uklanjanje ovog problema jeste da više pažnje posvetite higijeni stopala, ali i cipela. Nemojte isti par obuvati svaki dan, nosite pamučne čarape i izbjegavajte da svoje omiljene cipele držite u mračnim i nedovoljno čistim prostorima.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti