SKANDAL STAR 3800 GODINA: Naučnici izvukli DNK čuvene braće i otkrili da imaju istu mamu, ali ne i tatu

Da je drevni Egipat imao tračerske časopise, ova bi priča sasvim sigurno dospjela na naslovnicu.

Čuvena ‘braća mumije’, izložena u muzeju u Manchesteru, našli su se u središtu porodičnog skandala. Radi se o posmrtnim ostacima dvaju pripadnika egipatske elite Khnum-nakhta i Nakht-ankha koji su živjeli oko 1800. godine prije nove ere.

Nevjera?

Njihov je grob pronađen kod Kaira 1907. godine te su se istoričari i egiptolozi složili kako se radi o sinovima lokalnog guvernera. No, DNK analiza je sada pokazala da dvojac ima istu majku, ali ne i istog oca. Detalji ove porodične situacije još nisu poznati, pa se tako ni ne može sa sigurnošću reći je li guvernerova žena imala vanbračnu aferu koja je rezultirala djetetom ili se radi o usvojenom sinu.

Iako je nevjera muškaraca u Egiptu bila sasvim normalna stvar, žene su za nevjeru bile ozbiljno kažnjavane. Kod muškaraca je vrijedilo pravilo – što viši status u društvu, to više vanbračne djece. Faraon Ramzes II. je navodno imao toliko žena i konkubina da je za sobom ostavio više od 100 potomaka.

Batine zbog nevjere

Žene su prošle puno gore. U nekim fikcijskim zapisima iz onog vremena opisuje se spaljivanje preljubnica na lomači i bacanje njihovih ostataka u Nil. Iako se radi o fikciji, ona daje dobar uvid u odnos drevnog Egipta prema preljubnicima. Iako ti slučajevi nisu dolazili na sud, preljub se kažnjavao razvodom, batinama pa čak i smrću.

U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti nastavak ove priče u egiptološkim krugovima.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti