Selo Lukomir – duh starine na obroncima Bjelašnice

Ako ne znate gdje provesti vikend, a želite doživjeti pravu planinarsku avanturu, prisjetiti se autentične bosanske tradicije, vidjeti stare narodne nošnje ili, ukratko, osjetiti duh prošlih vremena: posjetite Lukomir, najizolovanije selo u Bosni i Hercegovini, koje se prostire na južnim obroncima Bjelašnice, tačnije na 1.495 metara nadmorske visine i gdje je vrijeme kao da je stalo.

Neki kažu najvažnije je da još postoji, da nije izumrlo i potpuno nestalo pod pritiskom vremena. Srećom, u životu ga drže mještani, koji, istina, ovdje žive samo u ljetnim mjesecima, ali kako smatraju mnogi – to je sasvim dovoljno za održavanje života u ovom najvišem selu u BiH.

Dakle, ukoliko se odlučite na pohod u selo Lukomir, za samo nekoliko sati imat ćete osjećaj da ste prošli kroz vremeplov: sa ulica prepunih užurbanih pješaka, buke koju donosi gradski život, naći ćete se na pustim, prostranim pašnjacima, sa pokojim stadom ovaca, između kojih se izvija kameni puteljak koji vodi u nepoznato prostranstvo kojemu kao da se ne nazire kraj.

Do sela nema većih skretanja, a svi oni koji nisu raspoloženi za duga pješačenja, mogu do njega doći i automobilom, doduše lošim makadamskim putem, ali jednosatno truckanje (od Šabića do Lukomira) biva zaboravljeno onog trenutka kada ugledate skupinu kućica na gotovo samoj ivici planine.

Integralni članak pročitajte na: http://www.oslobodjenje.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti