Savjeti za TURISTE: Turska, Grčka, Bugarska … ove lokalne OBIČAJE MORATE ZNATI!

Turisti su često iznenađeni nekim lokalnim običajima zemlje koju posjete. Ukoliko ne želite nekoga da uvrijedite i ispadnete nevaspitani, dobro pročitajte naše primjere, pa onda krenite u vašu putnu avanturu.

1. Ukoliko putujete u Grčku trebate da imete na umu da većina toaleta ima loše kanalizacione cijevi i toalet papir ne može da ode kada pustite vodu.

turist4

2. Za Amerikance je tipično da traže bakšiš gdje god da krenete, od konobara do hotelskog osoblja. Očekuje se da na restoranske račune dodate između 15 i 25 posto bakšiša.

3. U Južnoafričkoj Republici morate da pojedete ono što vam se da jer se negiranje može shvatiti kao znak nepoštovanja i može da uvrijedi lokalce. Lokalna plemena počastiće vas specijalnim jelom koje se nerijetko sastoji od insekata ili organa životinje.

4. One koji putuju u Istanbul savetuju da ponesu čepiće za uši jer bi ih svako jutro vrlo rano mogao probuditi zvuk ezana koji se širi Istanbulom iz velikog broja džamija.

turist2

5. U Poljskoj ćete morati da platite odlazak u toalet pa pripremite uvijek sitan novac.

6. U Kini ne važi zapadna politika “pojedi sve sa tanjira”. Ukoliko to učinite, domaćin će misliti da želite još hrane i može se uvrijediti.

7. Ako koristite voz kao prevozno sredstvo u Indiji morate biti spremni na tuču pri ulasku u voz. Ali, ostatak vožnje biće ugodan jer su veoma kulturni i izviniće vam se ako vas slučajno dotaknu.

8. Meksikanci su vrlo srdačni ljudi pa nemojte da vas iznenadi ako vam se neki od njih “unese u lice” dok budete razgovarali.

turist5

9. Dok se u Engleskoj ili Njemačkoj to smatra napadom, Meksikancima je to izraz prijateljstva i ljubaznosti.

10. Francuzi vole da se ljube prilikom svakog pozdravljanja i upoznavanja, poljubiće vas dva puta u obraz.

11. Za razliku od većine zemalja, u Bugarskoj micanje glavom lijevo-desno znači “da”, a gore-dole znači “ne”.

turist3

Prije nego što spakujete kofere, dobro se raspitajte o zemlji u koju idete i o njenim običajima kako bi vam odmor bio ugodniji.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti