Satelitom snimljen TOPLI talas koji se približava Balkanu: Temperature će i dalje rasti!

U cijelom regionu potpuno neuobičajene vremenske prilike

balkans1

Na Balkanu i istoku Evrope razvija se topli talas, a prema prognozi organizacije Severe Weather taj talas će se nastaviti i tokom sljedeće nedjelje.

Snažni južni vjetrovi održavaju premještanje vazduha i prijenos toplote sa Mediterana prema istočnoj Evropi i zapadu Rusije.

Očekuje se da će se taj trend nastaviti tokom narednih nekoliko dana, jer će se aktivni dinamički obrazac preko jugozapadne i centralne Evrope zadržati tokom vikenda.

Temperature će se naglo povisiti ponedjeljak i postepeno širiti na baltičko područje i dijelove Skandinavije prije nego što djelimično padnu sredinom sljedeće nedjelje.

U zavisnosti od prizemnih slojeva, mnoga područja mogla bi da budu zarobljena pod jakim termičkim inverzijama, navedeno je u prognozi.

Trenutno u Hrvatskoj bijesni nevrijeme kakvo dugo nije zapamćeno.

Visoki talasi udaraju u obalu Istre, a zbog nevremena i mogućnosti da talasi dostignu visinu do šest metara na snazi je crveni meteoalarm za cijeli Jadran.

Tek dan nakon što su se vremenske prilike malo smirile, u Dalmaciji je opet krenuo jak jugo.

Poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a od 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu – tako je izmjeren jak olujni udar od 105 km/h.

Prije nekoliko dana, olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je jugozapadni dio Bosne i Hercegovine čupajući stabla, noseći crijepove s krovova, a na području Kupresa prevrnulo je kamion.

Olujni vjetar u Livnu je čupao drveće i lomio grane, te skidao crijepove s krovova. Na nekoliko mjesta pad stabala i granja je oštetio parkirane automobile.

Jak jugo na području Šibenika stvara talase visoke nekoliko metara.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti