RUSI IZAZVALI JEZU U NAUČNIM KRUGOVIMA: Klimatske promjene nije izazvao čovjek, u pitanju je nešto mnogo gore, a to nam nisu rekli …

Ruski naučnici tvrde da imaju ubjedljiv dokaz koji dokazuje da su klimatske promjene izazvane isključivo našim Suncem i sunčevim sistemom, a procjena je da su ove promjene nezaustavljive sa neizvjesnim krajem po čovječanstvo. Odgovor je u sili u kosmosu koja je još uvijek nepoznata …

kataklizma

Kako navodi studija iz 1997. godine dr Alekseja N. Dmitrieva sa Ruske akademije nauka:

Trenutne fizičke promjene na Zemlji postaju nepovratne. Postoje čvrsti dokazi da su ove transformacije uzrokovane visoko naelektrisanim materijalom i energetskom neravnomjernosti u anizotropskom međuzvjezdanom prostoru koji su provalili u interplanetarnu oblast našeg Sunčevog sistema. Ova “donacija” energije proizvodi hibridne procese i prekomjerna energetska stanja u svim planetama, kao i u Suncu. Ovdje na Zemlji se efekti mogu naći u ubrzanju smjene magnetnog pola, u vertikalnoj i horizontalnoj distribuciji ozona, i u povećanoj frekvenciji i veličini značajnih katastrofalnih klimatskih događaja. Sve je veća vjerovatnoća da se krećemo ka periodu brze temeperaturne nestabilnosti, slično onom koji se dogodio prije 10.000 godina. Adaptivni odgovori biosfere, i čovječanstva, na ove nove uslove mogu dovesti do totalne globalne revizije raznih vrsta i života na Zemlji. Samo kroz duboko razumijevanje osnovnih promjena koje se dešavaju u našem prirodnom okruženju, bićemo u stanju da postignemo ravnotežu sa obnavljanjem toka planeto-fizičkih stanja i procesa.

Uvod

Geološke, geofizičke i klimatske promjene na Zemlji postaju sve više i više nepovratne. U ovom trenutku naučnici otkrivaju neke od uzroka koji dovode do opšte reorganizacije elektro-magnetosfere (elektromagnetski skeleton) naše planete, i njene klimatske mašinerije.

Veći broj specijalista za klimatologiju, geofiziku, planetofizku i heliofiziku teži ka verziji kosmičkog uzroka za ono što se dešava. Zaista, događaji tokom posljednje decenije daju snažne dokaze neobično značajnih heliosferičnih i planetofizičkih transformacija. S obzirom na kvalitet, kvantitet i razmjere ovih transformacija, može se reći da:

Klimatski i procesi biosfere ovdje na Zemlji (kroz čvrsto povezan sistem povratnih informacija) su direktno pogođeni, i povezani nazad, opštim ukupnim transformacionim procesima koji se odvijaju u našem Sunčevom sistemu. Moramo početi da usmeravamo našu pažnju i razmišljanje na to da su klimatske promjene na Zemlji samo jedan dio ili veza, u cijelom lancu događaja koji se dešavaju u našoj heliosferi.

Ovi duboki fizički procesi, ovi novi kvaliteti našeg fizičkog i geološkog okruženja, uvešće posebne izazove prilagođavanja i uslove za sve oblike života na Zemlji. S obzirom na probleme prilagođavanja koje će naša biosfera imati sa ovim novim fizičkim uslovima na Zemlji, moramo da razlikujemo opštu tendenciju i prirodu promjena. Te tendencije se mogu pratiti u smjeru rasta energetskog kapaciteta planete, koji dovodi do prekomjernih ili naelektrisanih stanja nekih Zemljinih sistema.

mjesta5

Trenutno se ovaj novi scenario oticanja viška energije formira i posmatra:

  • U jonosferi plazma generacijom.
  • U magnetosferi magnetnim olujama.
  • U atmosferi ciklonima.

Ovaj visoko-energetski atmosferski fenomen, koji je bio rjiedak u prošlosti, sada postaje sve češći, intenzivniji, i promijenjen u svojoj prirodi. Materijalni sastav gas-plazma sloja se takođe mjenja.

Prirodni razvoj ovih novih formi može dovesti do totalne globalne revizije raznih vrsta i života na Zemlji. Novi dublji kvaliteti života sami po sebi mogu istupiti, donoseći novo fizičko stanje Zemlje u ravnotežu sa novim organizmičnim mogućnostima razvoja, reprodukcije i savršenstva.

U tom smislu, jasno je da se suočavamo sa problemom adaptacije čovječanstva na novo stanje Zemlje; novi uslovi na Zemlji čiji biosferski kvaliteti variraju, i neravnomjerno su raspoređeni.

Stoga, sadašnji period transformacije je prolazan, a tranzicija predstavnika života u budućnost se može dogoditi samo nakon duboke procjene toga šta preduzeti u skladu sa ovim novim zemaljskim biosferičnim uslovima.

Svaki živi predstavnik na Zemlji će proći kroz detaljnu “procjenu” ili “inspekciju kontrole kvaliteta” da se utvrdi njegova sposobnost da se uskladi sa ovim novim uslovima.

Ovi evolutivni izazovi uvijek zahtjevaju napor ili izdržljivost, bilo da se radi o pojedinačnim organizmima, vrstama ili zajednicama.

Stoga, nije samo klima ta koja postaje nova, nego i mi kao ljudska bića doživljavamo globalnu promjenu u vitalnim procesima živih organizama, ili samo života što je još jedna karika u kompletnom procesu. Ne možemo takve stvari tretirati odvojeno, ili pojedinačno.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti