Ritualno ubistvo: Iz jezera izvukli tijelo staro 2.000 godina

Tijelo nepoznatog muškarca pronađeno je u močvari, a isprva se sumnjalo da je riječ o žrtvi nedavnog ubistva

Bila je to radna subota za braću Vigga i Emila. Vadili su treset iz močvare u blizini grada Silkeborga u Danskoj kojeg su kasnije prodavali. Odjednom, supruga je vidjela tijelo u tresetu i uspaničila se. Tijelo je izgledalo izuzetno očuvano da su pomislili kako je riječ o nedavnom ubistvu. Nakon puno razmišljanja, odlučili su se javiti policiji. Bilo je to 8. maja 1950. godine.

Obzirom da je otprilike u to vrijeme nestao jedan dječak u Kopenhagenu, lokalna policija bila je uvjerena da je to tijelo nestalog dječaka. Policija je izišla na mjesto zločina i izvršila uviđaj. Stanje u kojem su zatekli tijelo ih je potpuno zbunilo i nisu mogli odrediti koliko dugo je tijelo bilo u močvari. Pozvali su univerzitetskog profesora arheologije Petera Globa.

Kad je došao na mjesto zločina, otkrio je tijelo pedesetak metara od čvrstog tla pod gotovo dva metra dubokim slojem treseta. Na glavi je imao kapu od ovčje kože i vune, oko struka kožni remen, a oko vrata omču od ispletene životinjske kože. Ostatak tijela bio je potpuno nag. Brada i brkovi bili su jako kratki, dugi tek oko milimetra, što daje za naslutiti da se nije brijao na dan smrti.

Profesor Glob rekao je policiji da je tijelo staro oko 2.000 godina i da je nepoznati muškarac vjerovatno bio žrtva ritualnog ubistva.

Kasnije se ispostavilo da je Glob bio u pravu. Naime, datiranje radioaktivnim karbonom pokazalo je da je taj nepoznati muškarac, sada s nadimkom Čovjek iz Tollunda, umro između 375. i 210. godine prije nove ere. Obdukcijom je utvrđeno da je zapravo umro od vješanja, što je bacilo sumnju na teoriju o ritualnom ubistvu.

Tijelo je danas izloženo u muzeju Silkeborg u Danskoj, ali zanimljivo je da je samo glava u izvornom stanju. Pod uticajem kiseline u tresetu, tijelo je mumificirano, ali metode očuvanja bioloških ostataka nisu bile toliko napredne tokom pedesetih godina prošlog vijeka. Zbog toga su naučnici odlučili odrezati glavu i sačuvati je, a ostatak mekog tkiva je istrunuo i s vremenom su ostale samo kosti.

Danas je glava postavljena na vjernu repliku tijela izrađenu prema fotografijama iz vremena pronalaska tijela, koristeći izvorne kosti.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti