Revolucija u stomatologiji: Naši ZUBI će moći SAMI da se izliječe!

Zamislite da naši zubi mogu sami od sebe da se izliječe … Upravo ta zamisao je inspirisala novi projekat Harvarda i Univerziteta u Notthingamu koji planiraju da je pretoče u stvarnost.

Stomatolozi svake godine liječe na stotine miliona slučajeva karijesa bušeći propali zub i puneći ga plombom.

Međutim, od 10 do 15 odsto tih plombi ispadne ili omane u zaštiti oštećenog zuba, kaže Adam Seliz, istraživač na polju terapeutskih biomaterijala.

Zbog toga su mnogi primorani da se odreknu zubne pulpe, mekog tkiva u središtu zuba u kom se nalaze krvni sudovi, nervi i vezivno tkivo, a nerijetko ostaju i bez zuba.

Seliz je sa kolegama istraživačima razvio novu vrstu punjenja od sintetičkog biomaterijala koji stimuliše rast matičnih ćelija u pulpi zuba. Baš poput običnih plombi, ovaj biomaterijal ubacuje se u zub i učvršćuje UV svetlošću.

Laboratorijsko ispitivanje pokazalo je da je punjenje stimulisalo diferencijaciju matičnih ćelija u dentin, koštanu tvorevinu koja formira tijelo zuba ispod bijele gleđi.

Istraživači vjeruju da bi upotrebom na oštećenom zubu, matične ćelije mogle da poprave svako oštećenje do kog dolazi nakon brušenja karijesa. U suštini, biomaterijal bi omogućio zubu da se sam izliječi.

U budućnosti, nada se Seliz, sve plombe će se praviti od takvih materijala, kako bi se eliminisala potreba za otvaranjem kanala u korijenu.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti