‘RATOVI ZVIJEZDA’: Yoda je stvaran, postoji na pronađenoj slici iz 14. vijeka

Slika ‘Yode’ iz filma “Ratovi zvijezda” se pojavljuje u rukopisu iz XIV vijeka

Gledajući sliku, očigledno je da postoje velike sličnosti između Yode iz filma i lika koji se nalazi u rukopisu Decretala Gregoria IX koji je poznat i među istraživačima kao Smitfild Decretals.

Nalazi se u Britanskoj biblioteci i napisan je na jugu Francuske vjerovatno između 1300. i 1340. godine i sadrži pisma pape, doktrinu i crkvene odredbe.

Crtež Yode je zapravo dio tumačenja biblijske priče o Samsonu.

Istoričar Damien Kempf je pronašao ‘majstora Yodu’ dok je istraživao  podatke za svoju novu knjigu “Srednjovjekovna čudovišta”.

“Kada sam naišao na ovo čudovište, zapravo nisam mogao da vjerujem. To je rukopis koji je izrađen prije 700 godina”, rekao je Kempf za BBC Radio.

Niko ne zna ko je taj lik zelenog tena, u plaštu sa velikim ušima.

Međutim, u poređenju sa likom džedajskog majstora koji je bio mentor mladom Lukeu Skywalkeru u ‘Ratovima Zvijezda’, identični su.

Britanska biblioteka počela je da objavljuje slike poput drevnih tekstova kao što je ova (gdje možemo vidjeti Yodu) tek 2010. godine, tako da stvarno nije moguće da je George Lucas inspirisan drevnim rukopisima, osim ako je prolazio kroz arhive britanske biblioteke kada je stvarao prvi film “Ratovi Zvijezda”.

Dakle … kako je Yoda nastao? Šminker Stewart Freeborn zasnovao je Yodin lik dijelom svojim, a dijelom likom Alberta Einsteina. Freeborn je nadgledao dizajn originalne lutke Jabba The Hatt koja se koristila u nastavku “Povratak Džedaja”.

U nastavku “Fantomska prijetnja”, Yoda je redizajniran da izgleda mlađe.

Bio je kompjuterski generisan za dva snimka iz daleka, ali  je ostao uglavnom lutka.

Lutku je redizajnirao Nick Dudman iz originalnog dizajna Stewarta Freeborna.

Zbog toga mnogi ljudi, posebno fanovi ‘Ratova Zvijezda’, smatraju da bi bilo neophodno razjasniti ko predstavlja ovu zelenu figuru koja izgleda kao Yoda i šta ona radi u drevnom rukopisu koji datira iz 14. vijeka.

Zanimljivo je da ako pogledate drevni rukopis i uporedite ga sa “likovima” iz Kempfove nove knjige, vidjećete da Yoda nije jedini poznati lik.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti