Rajsko mjesto bremenite istorije: Od borbi s gusarima do igrališta za filmske zvijezde

Besprijekorno njegovani mediteranski vrtovi prepuni miomirisnog rastinja, stare kamene kuće koje su zadržale autentičan izgled kroz vijekove, uličice koje se presijecaju na malim, živopisnim trgovima, talasi koji se razbijaju na surim stijenama, miris starih borova koji pružaju spasonosnu hladovinu za ljetne omare, zrak koji je toliko čist da se čini slatkim …

Boravak na Svetom Stefanu, poluostrvcu na crnogorskom primorju, s kopnom povezanim uskom prevlakom, djeluje kao najbolji holistički tretman … Naravno, za one koji to sebi mogu priuštiti! Nikakvo čudo da je teniski as Novak Đoković ovo luksuzno ljetovalište odabrao kao poprište svoga romantičnog vjenčanja.

Istorija Svetog Stefana započinje u petnaestom vijeku, kad je na njemu sagrađena monumentalna utvrda opasana zidinama. Služile su za odbranu malenog ribarskog sela od gusara, a potom i Turaka. Prema legendi, naselje je nastalo nakon pobjede plemenske zajednice Paštrovića nad posadama turskih galija, a od ugrabljenog plijena podignuta je tvrđava, sa po jednom kućom za svako od dvanaest paštrovskih plemena. Na balkonu monumentalne palače, plemenski sud je decenijama rješavao sporove lokalnog življa, pa je ovo zdanje nazvano “mjesto od pravde”. Poluostrvo je ime dobilo po crkvi Svetog Stefana, smještenoj na njegovom najuzvišenijem dijelu.

Zbog pogodnog geostrateškog položaja, Sveti Stefan je bio trgovinski i prometni centar plemena Paštrovića. Trgovina je naročito cvala u vrijeme Mletačke republike, da bi krajem devetnaestog vijeka, kad se mahom ribarsko stanovništvo počelo iseljavati, mjesto počelo tonuti u zaborav. Do potpunog iseljavanja došlo je 1952. godine, kada je ostrvo u cijelosti uređeno i pretvoreno u “grad-hotel”. Ulice, zidovi, krovovi i fasade zadržali su prvobitni oblik, a unutrašnjost kuća dobila je najmoderniji hotelski komfor. Od tada, ovo luksuzno odmaralište privlači one najdubljeg džepa. Sylvester Stallone, Monica Vitti, Sergej Bondarčuk, Kirk Douglas i Sofia Loren samo su neke od filmskih zvijezda koje su se odmarale na Svetom Stefanu, a grčki kompozitor Mikis Theodorakis ovdje se vraćao svake godine, objašnjavajući kako nigdje nije vidio “tako fascinantne zalaske sunca”.

Zanimljivo, na Svetom Stefanu je 1992. godine odigran meč između legendarnih šahista Bobbyja Fischera i Borisa Spaskog. Za Fischerom je, zbog kršenja sankcija koje su tada bile uvedene Saveznoj Republici Jugoslaviji, bila raspisana međunarodna potjernica!

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti