Prvi znakovi ozbiljne demencije: Mora da zna svako ko je napunio 40 godina!

Termin demencija odnosi se na slabljenje funkcije mozga koja se obično manifestuje gubitkom pamćenja i teškoćama u procesu mišljenja

demen1

Ovo stanje zaista je ozbiljno i za oboljele užasno, a utiče kako na pacijenta, tako i na njegovu porodicu.

Ipak, treba znati da demencija nije bolest, već skup mentalnih poremećaja, poput slijedećih:

  • Vaskularna demencija
  • Starački hidrocefalus
  • Krojcfeld-Jakobova bolest
  • Parkinsonova bolest
  • Hantingtonova bolest
  • Demenicja sa Levijevim tijelima
  • Alchajmerova bolest
  • Frontotemporalna demencija

Postoji više od 100 različitih tipova demencije, a svaka progresivno oštećuje mozak, piše “Healthy Definition”. Najčešći tip je Alchajmerova bolest, budući da više od 50 posto slučajeva demencije uključuje ovaj poremećaj.

Demencija pogađa na različite načine

Kako će se demencija manifestovati zavisi od osobe, odnosno njene fizičke i psihičke stabilnosti, kao i od podrške porodice. Iako je neizliječiva, kada se rano otkrije, tretmani su prilično uspješni i mogu na duge staze da odlože simptome koji će svakako doći.

Ovo je 12 upozoravajućih ranih znakova demencije:

1. Problemi sa kratkoročnom memorijom

Ovo je jedan od najranijih znakova demencije, a postepeni gubitak kratkoročne memorije je veoma suptilna promjena. Prvo osoba ne može da se sjeti događaja koji su se odigrali prije mnogo godina, ali imaju poteškoća da se sjete i skorašnjih dešavanja. Više ne mogu da zapamte ni zašto su krenuli negdje ili gdje su ostavili svoje stvari.

2. Teškoće u pronalaženju pravih riječi

Ako osoba teško bira određenu riječ, može biti da je demencija već počela. Vođenje sadržajnog razgovora za ove osobe može biti jako teško, jer im treba više vremena da shvate šta im se govori. Takođe, javlja se teškoća sa pamćenjem specifičnih riječi.

3. Promjene raspoloženja

Još jedan rani znak demencije. Osoba pogođena ovim stanjem češće se osjeća depresivno, a kod nekih pacijenata dolazi čak i do kompletne promjene ličnosti. Na primjer, ako su ranije bili stidljivi, postaju potpuno otvoreni i hrabri.

4. Letargija

Pacijenti oboljeli od demencije lako gube interesovanje za nešto. Više ne uživaju u stvarima koje su ranije voljeli da rade, a dolazi čak i do gubitka volje za izlaženjem iz kuće i provođenjem vremena sa najmilijima.

5. Teškoće sa rješavanjem problema i pravljenjem planova

Pravljenje planova ili praćenje već isplaniranih procesa veoma je teško za ljude u ranoj fazi demencije. Suočavaju se i sa teškoćama sa brojevima, gube sposobnost da se fokusiraju.

6. Otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti

Uobičajen simptom demencije jeste i gubljenje sposobnosti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, koje su ranije obavljali automatski. U dosta slučajeva, pacijenti više ne znaju da se odvezu na poznato mjesto ili da se sjete pravila neke igre.

7. Vrijeme više nije isto

Razlikovanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti veliki je izazov za ljude koji pate od demencije. Čak može da im bude teško da razumiju zbog čega nešto treba da se dogodi sutra, a ne odmah.

8. Teško prepoznaju mjesta

Iako su im nekada bila veoma poznata, pacijenti oboljeli od demencije više ih ne prepoznaju. I sopstvena kuća može da im izgleda nepoznato i ne sjećaju se puta kojim se ide na neko odredište.

9. Probelmi sa pisanjem

Zadatak da nešto napišu veoma je frustrirajući i težak, jer ne mogu da pronađu odgovarajuće riječi.

10. Počinju da ponavljaju stvari i riječi

Oboljeli od demencije počinju da ponavljaju postupke i rečenice koje su već izgovorili u istom razgovoru. Osjećaju nagon da postave pitanje koje su već postavili ili im je bilo postavljeno. Ponavljaju postupke poput pranja zuba, češljanja kose i brijanja.

11. Izbjegavaju promjene

Ovo se odnosi na neke aspekte ranijih iskustava, poput sjećanja da su se negdje izgubili. Kako bi izbjegli da se takva iskustva ponove, izbjegavaju svaku promjenu.

12. Ne mogu da prate priču

Kao što je već rečeno, oboljeli od demencije imaju teškoće sa koncentracijom i fokusom. To se najviše odražava na njihovoj nesposobnosti da prate tok priče, bilo da sa nekim razgovaraju ili gledaju film.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti