Pronađena izgubljena relikvija Starog Egipta – i to na krajnje neobičnom mjestu

“Ja sam arheolog i radio sam na iskopavanjima u Egiptu, ali nikada nisam mogao da pretpostavim da ću ovdje pronaći nešto tako važno za naslijeđe svoje zemlje”, rekao je arheolog Abir Eladani.

Najveća i najstarija od tri piramide u Gizi, Keopsova, otkrila nam je mnoge tajne o zagrobnom i zemljskom životu drevnih Egipćana. U njoj su otkriveni brojni artefakti koji su nam pomogli da shvatimo vrijeme u kom su nastali, ali – prateći njihov put nakon otkrivanja – pomogli su nam da zavirimo i u neke kasnije epohe i upoznamo razmišljanja potonjih vlasnika artefakata.

Artefakte poznate kao “Dikonove relikvije” otkrio je inžinjer Vejnman Dikon, po kom su i dobile ime, 1872. godine u “Kraljičinim odajama” čuvene piramide. “Dikonove relikvije” čine tri artefakta: granitna kugla, bronzana kuka i komad drveta kedra. Dva od tri predmeta, kugla i kuka, danas se čuvaju u Britanskom muzeju, dok se treći više od 70 godina smatrao – izgubljenim.

Tokom tih sedamdeset godina, samo je jednom, 2001. godine pronađen zapis u kom piše da je komad kedra poklonjen Univerzitetu Aberden u Škotskoj, ali tamo nije pronađen.

Međutim, krajem prošle godine pomoćnik kustosa univerzitetskog muzeja, Abir Eladani, porijeklom iz Egipta, naišao je na limenu kutiju za cigare i u njoj izgubljeni artefakt.

Fragment, koji je prvobitno bio dug oko 13 centimetara, sada čini pet dijelova. Drveni kedar nije bilo moguće odmah identifikovati zbog ograničenja nastalih zbog pandemije virusa korona, ali sada su naučnici potvrdili da su fragmenti dio “Dikonovih relikvija”.

“Bilo je to kao da tražim iglu u plastu sijena. Ja sam arheolog i radio sam na iskopavanjima u Egiptu, ali nikada nisam mogao da pretpostavim da ću ovdje, na sjeveroistoku Škotske, pronaći nešto tako važno za naslijeđe svoje zemlje”, rekao je Abir Eladani.

Rezultati radiokarbonske analize pokazali su da drvo potiče iz perioda između 3341. i 3094. prije nove ere i znatno prije izgradnje piramide. Ovo ide u prilog teoriji da su predmete u piramidi ostavili graditelji, a ne kasniji istraživači.

Nil Kurtis, šef muzeja i posebnih kolekcija na Univerzitetu u Aberdenu, nazvao je rezultate ove analize “velikim otkrićem”.

“Ovo otkriće će sigurno oživjeti interesovanje za “Dikonove relikvije” kao i način na koji nam one mogu “osvjetliti” Veliku piramidu”, dodao je on.

Arhitektom Velike piramide smatra se Hemiunu, vezir i Keopsov nećak. Pretpostavlja se da se gradnja, koja je trajala dvadeset godina (za vrijeme Keopsove vladavine), završila oko 2540. prije nove ere.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti