Pronađen davno potonuli nacistički brod “Karlsruhe”: Ronioci vjeruju da su ovim otkrićem na tragu čuvene ĆILIBARSKE SOBE (VIDEO)

Poljski ronioci locirali su brod “Karlsruhe”, za koji se nadaju da sadrži blago ukradeno iz Rusije tokom Drugog svjetskog rata, a mogao bi da pomogne i u pronalaženju Ćilibarske sobe

Ukrašena ćilibarom i zlatom, neprocjenjiva odaja se nalazila u Katarininoj palati u St. Peterburgu. Posljednji put je viđena u nekadašnjem Kenigzbergu, odnosno danas Kalinjingradu.

Brod “Karlsruhe” isplovio je iz Kenigzberga 1945. godine krcat tovarom prije nego što su ga sovjetski avioni potopili kod obale Poljske.

Ronioci iz “Baltictech” grupe kažu da su konačno pronašli olupinu.

– Tragamo za njom još od kada smo shvatili da na dnu Baltičkog mora možda leži jedna od najzanimljivijih neriješenih misterija – kaže jedan od ronilaca Tomas Stahura.

Olupina je, kako navodi, praktično netaknuta, a u njenim skladištima pronašli su vojna vozila, porcelan i mnoge sanduke sa još uvijek nepoznatim sadržajem.

“Karlsruhe” se našao u sklopu operacije “Hannibal”, jedne od najvećih pomorskih evakuacija u istoriji, kojom je više od milion njemačkih vojnika i civila iz istočne Pruske pobjeglo pred sovjetskim trupama pred kraj Drugog svjetskog rata.

Dokumentacija iz tog vremena otkriva da je brod napustio luku sa velikim tovarom i 1.083 putnika.

– Svi ovi podaci stimulišu maštu. Pronalaženje njemačkog broda sa sanducima još uvijek nepoznate sadržine na dnu Baltičkog mora možda će otkriti mnoge tajne – kaže jedan od ronilaca Tomas Zvara.

Ćilibarska soba napravljena je u Prusiji, a onda data Petru Velikom kao poklon 1716. godine.

Nacisti su je rasklopili i odnijeli u Kenigzberg odakle joj se gubi trag.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti