Projekat “X ray”: Kako je propao plan o slijepim miševima-bombarderima?

Čuvši za razorni napad na Perl Harbor u decembru 1941. godine, stomatolog iz Pensilvanije i pronalazač Litl S. Adams napravio je šemu upotrebe bombi za napad na japanske gradove.

Plan je bio relativno jednostavan: zavežete male zapaljive bombe sa tajmerima za slepe miševe i pustite ih iznad japanskih gradova. Slepi miševi bi ulazili u zgrade, omogućavajući malim bombama da naprave maksimalnu štetu.

Adams je poznavao Elenor Ruzvelt i pa je tako njegova ideja i dospela do Bele kuće. Savetnici predsednika zapravo su sa oduševljenjem prihvatili plan i napisali generalima: “Ovaj čovek nije lud!”

Do 1943. američka vojska je vršila ozbiljne testove. Hiljade slepih miševa bilo zarobljeno mrežama i stavljano u posebne komore s ledom kako bi bili u stanju hibernacije prilikom otpremanja “na zadatak”. Kako je vojska obavljala sve više istraživanja, plan je počeo da im se dopada.

Otkrili su da slepi miševi mogu u letu da nose skoro dvostruko veću težinu od svoje i noćno ponašanje učinilo im se savršenim kako bi ulazak u krovove i građevine ostao neprimećen.

Bili su toliko dobri u tajnom ulasku, da su, kada je nekolicina izbegla testiranje, uspeli da unište cisternu za gorivo, vazdušni hangar i generalov automobil. Očigledno je da su bili destruktivni, ali bilo je potrebno više rada kako bi bili efikasno upotrebljeni.

Mornarički korpus (marinci) je preuzeo program pošto je visoka komanda želela da milion slepih miševa bude spremno za lansiranje na Japan što je pre moguće. Životinje je trebalo ukrcati u kaveze u obliku bombe a svaka bi nosila oko 1.000 slepih miševa. Kaveze bi bombarderi B-24 bacili sa 5.000 stopa, padobrani bi se otvorili na 1.000 stopa, a potom bi se slepi miševi raširili na velikom području kako bi napali zgrade.

Projekat “X ray”, kako ga je preimenovao Mornarički korpus, imao je jaku konkurenciju. Pričalo se da su naučnici koji rade na projektu Menhetn blizu završetka novog i razarajućeg oružja. Nakon 30 demonstracija i dva miliona dolara, projekat “X ray” je otkazan nakon što su projekcije pokazale da ne bi bio završen do 1945. godine. 

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti