Princeza se odrekla svoje titule zbog ljubavi: Pronašla je svog princa među ‘običnim’ ljudima (FOTO)

Japanski zakon predviđa da princeza mora da napusti carsku porodicu ako želi da se uda za običnog čovjeka

jap2

Pripadnica japanske carske porodice, princeza Mako (25), spremna je da se odrekne svoje titule kako bi se udala za običnog građanina.

Najstarija unuka cara Akihita vjeriće se za mladog pravnika Keija Komuroa (25), a par se upoznao 2012. godine u restoranu dok su studirali zajedno na Internacionalnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju.

jap3

Keij se do sada pojavio u javnosti samo jednom u reklami tokom turističke kampanje, kao “Princ mora”. Mnogi su ga povezivali sa promocijama plaža u svjetskim medijima, iako je mladić zapravo pravnik.

Ovo pitanje je ponovo pokrenulo priču o nasljeđivanju prijestola, s obzirom da bi i car uskoro mogao da abdicira.

jap4

Kako prenosi AP njihova vjeridba će biti javno objavljena, a potom će se odrediti i datum vjenčanja.  Vjeridba će se ozvaničiti na ceremoniji svečane razmjene poklona.

Ovo nije prvi slučaj ove vrste u carskoj porodici, jer se i princezina tetka Saiako udala za običnog čovjeka 2005. godine.

Njeno vjenčanje za urbanistu gradske vlasti u Tokiju opisano je kao događaj bez posebnog značaja.

Saiako je morala da se prilagodi običnom životu. Preselila se u jednosoban stan, morala je da nauči da vozi, da ide u prodavnicu, da kupuje namještaj …

Princeza Saiako je jedina kćerka japanskog cara Akihita. On je danas jedini car na svijetu, 125. je u nizu koji je naslijedio tu titulu u Japanu, i to nakon prvog cara Jimua, čiji je direktni nasljednik, otkako je ovaj na prijesto došao još 660. godine prije nove ere. 

Car Akihito (83) je nagovijestio još u avgustu prošle godine da želi da se povuče, istakavši da ga starost ometa u obavljaju carskih dužnosti.

jap5

Japanski zakon trenutno ne dozvoljava caru da abdicira, ali se radi na tome da mu se to omogući.

Carska porodica trenutno ima 19 članova, od kojih je 14 žena. Međutim, problem je što zbog zakona, cara može da naslijedi samo muški nasljednik, pa je to pitanje predmet rasprave već dugi niz godina.

Zbog toga postoje samo četiri potencijalna nasljednika: sinovi princ Naruhito i princ Fumihito, princ Hisahito (Fumihitov sin) i carev mlađi brat princ Masahito.

Što se princeza tiče, osim Mako, u porodici je još šest neudatih princeza, a čini se da ni među njima ne vlada neko posebno oduševljenje da provedu život u okovima titule.

Ukoliko bi prodica nastavila da se osipa udajom ili ženidbom sa običnim građanstvom, moglo bi se dogoditi da carska porodica uskoro više nema dovoljno članova za sve svoje javne dužnosti.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti