Posuda iz Dorchestera: Drevna vaza stara preko 500 miliona godina!

U pitanju je artefakt za koji mnogi nisu čuli, možda i zato što se pokušava zataškati saznanje o takvom otkriću. Prema tvrdnjama geologa, kamen u kojem je pronađena vaza star je između 570 i 593 miliona godina i potiče iz perioda Edijakarijuma.

Ćup odnosno vaza iz Dorchestera (Boston, Massachusetts, SAD) je mala vaza u obliku zvona sa malim otvorom na vrhu.

Visoka je 11,5 cm, široka 16,5 cm u osnovi i 2,5 cm pri vrhu. U potpunosti je napravljena od cinka i obložena je srebrom.

Sa strane se nalazi šest cvjetnih ukrasa i neka vrsta loze ili krune na dnu. Dekoracije i savršen ručni rad ukazuju na to da je stvaralac vaze iz Dorchestera bio majstor za oblikovanje ovog metala.

Njena starost je nešto oko čega još uvijek traju rasprave među stručnjacima. Kako geolozi navode, kamen u kojem je pronađena vaza ima između 570 i 593 miliona godina i potiče iz perioda Edijakarijuma.

Kako navode mnogi teoretičari drevnih vanzemaljaca, ova vaza podržava teoriju o “prisustvu umjetnika koji su radili sa metalom u Sjevernoj Americi prije 600 miliona godina”. Drugi smatraju da je vaza djelo drevne civilizacije koja je živjela prije Velike poplave.

Zanimljivo je da neki botaničari vjeruju da su biljne vrste, koje se nalaze na vazi iz Dorchestera, nestale sa naše planete prije nekoliko hiljada godina. Postoje i oni koji vjeruju da je vaza stara ‘samo’ 100.000 godina, ali da je dokumentacija o tome misteriozno nestala.

Bilo kako bilo, vaza se prvi put pominje 5. juna 1852. godine u magazinu Scientific American a onda ponovo tek 1985. godine u knjizi “Misterije neobjašnjenog”.

Teško je pokušati objasniti pravo porijeklo vaze pošto je artefakt – nestao bez traga. Nezavisni analitičari tvrde da je vazu sklonila vlada na nepoznato mjesto.

Da li ovaj artefakt pripada civilizaciji staroj nekoliko miliona godina i da li su na njemu zaista oslikane biljne vrste koje su nestale sa Zemlje prije nekoliko hiljada godina, vjerovatno nikada nećemo saznati.

Izvor: ritamvremena.com/ancient-code.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti